Monday 23 April 2007

Ο Πόντιος Πιλάτος, τα Παρίσια και η δημοκρατία

(Δεν έχω τίποτα να πω. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στις τόσες γραμμές που έχουν γραφτεί για την περίοδο της δικτατορίας. Δεν ζούσα τότε. Εξ ακοής ξέρω κάποια πράγματα. Από διαβάσματα δικά μου κάποια ακόμα. Άρα δεν θα γράψω για αυτήν τη χούντα.
Θα γράψω, όμως, για μια άλλη χούντα. Μια χούντα που δεν έχει μία μόνο θλιβερή επέτειο, ούτε περνά από δίκη. Θα γράψω για τον φασισμό όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι στο σήμερα, στο εδώ. Έτσι το ζω. Έτσι το παρατηρώ. Να το ξορκίσω δεν ξέρω. Να το παλέψω προσπαθώ.)


Αυτήν την φράση την έχω ξεκινήσει και την έχω σβήσει πέντε φορές μέχρι τώρα -ένδειξη εκνευρισμού. Και τώρα που έγραψα αυτό μπορώ να συνεχίσω χωρίς να με νοιάζει πώς πρέπει να ξεκινήσω την παράγραφό μου. Είναι φασισμός για την ψυχή μου να είμαι παρά τη θέλησή μου σε βαφτίσια, να ακούω υπομονετικά τον παπά να διαβάζει όλα τα προσευχητάρια και ό,τι άλλο μπορεί να διαβαστεί στην περίσταση, να ακούω υποδείξεις προς τη νονά ότι δεν διάβασε δυνατά το "Πιστεύω" και μετά λογύδριο περί του ανιστόρητου Έλληνα που δεν γνωρίζει απέξω το "Πιστεύω". Που τολμά να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του κειμένου αυτού. Που δεν πιστεύει ακράδαντα, διατεθειμένος να χύσει και το αίμα του για αυτό, πως ορθόδοξη εκκλησία-ελληνισμός-δημοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Ξέρω, παπά μου, ο Απόστολος Πέτρος γεννήθηκε στα σημερινά Καμίνια και ψάρευε πέρκες μέχρι που ο Ιησούς -που γεννήθηκε στον Κολωνό, φτωχογειτονιά από τότε- κατηφόρισε στα μέρη του και τον πήρε μαζί του. Ξέρω, παπά μου, η κεφαλή της ορθόδοξης εκκλησίας πώς στήριξε την επανάσταση στα πρώτα της βήματα. Αλλά, επειδή υποθέτω πως όχι τυχαία έβγαλες τέτοιο φλογισμένο λόγο μία μέρα μετά την επέτειο της ανόδου των συνταγματαρχών (με μικρό το "σ", όσο πιο μικρό γίνεται, να εξηγούμαστε), ξέρω παπά μου το μίσος που τρέφατε οι περισσότεροι ιεράρχιδες(sic) για τα φασιστόμουτρα. Ξέρω, παπά μου. Με το ζόρι σας τραβούσαν σε πανάκριβα δείπνα. Με το ζόρι σας αποσπούσαν πληροφορίες για αγωνιστές. Με το ζόρι ο χριστόδουλος (με μικρό το "χ", να εξηγούμαστε) σπούδαζε στα Παρίσια τότε. Ξέρω, παπά μου, από σεμνότητα δεν λέει ότι με τη Μελίνα και το Μάνο πάλευαν τότε στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Είναι φασισμός να κουνάς το σκήπτρο σου μέσα στο ανάκτορό σου και να απαιτείς από τους υπηκόους να συμφωνούν κουνώντας το κεφάλι τους συγκαταβατικά. Είναι φασισμός να στηρίζεσαι στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για να σχηματίζεις "ορδιές πιστών" που όμοια με ξύλινα ανεγκέφαλα στρατιωτάκια θα σε ακολουθούν σε κάθε εκστρατεία. Είναι φασισμός με παντιέρα εικόνες (σύμβολα ουσιαστικής πίστης για κάποιους)να καταλαμβάνεις "ελέω Θεού" θέση από την οποία μιλάς για τα πάντα και επηρεάζεις κατά το συμφέρον σου.

Μεγάλωσα ακούγοντας μεγαλύτερους να μου λένε να σωπάσω. Γιατί εγώ δεν έζησα την Χούντα. Εγώ μεγάλωσα με όλες τις ανέσεις σε μια δημοκρατία. Για πόσο ηλίθιους μας έχετε; Εγκλωβισμένοι πάντα στην ηρωποιημένη εικόνα σας. Παλέψατε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μετά αυτοχριστήκατε Πόντιοι Πιλάτοι της σύγχρονης εποχής. Πόντιοι Πιλάτοι εδραιωτές και στρατιωτάκια ενός καπιταλισμού που επί ημερών σας έθεσε και θέτει θεμέλια. Διαιωνιστές σαθρών αντιλήψεων, επιφανειακών. "Δημοκρατία είναι η ψήφος κάθε τέσσερα χρόνια." Δεν είναι δημοκρατική η αγορά σας. Δεν είναι δημοκρατικά τα μέσα ενημέρωσής σας. Δεν είναι δημοκρατικό το σύστημα υγείας σας. Δεν είναι δημοκρατική η κοινωνική πρόνοιά σας. Δεν είναι δημοκρατική η δικαιοσύνη σας. Δεν είναι δημοκρατική η παιδεία σας. Δεν είναι δημοκρατικά τα όνειρά σας.

Νομίζετε ότι αυτά δεν τα καταλαβαίνουμε; Σας μυριστήκαμε. Σας μυριστήκαμε από την μπόχα που ξεχύνεται από τα γραφεία σας, από τα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια σας, από το κορμί που περιφέρετε άσκοπα σε διασκεδάσεις. Σας μυριστήκαμε από τη σάπια τηλεόρασή σας, από τη βρώμα που ξεχύνεται από τα στόματά σας όταν μιλάτε για εμάς. Από τη γλοιώδη εξάρτησή σας από τους κουμπάρους και τους νταβατζήδες, από το αίμα αυτών που δείρατε στο δρόμο όταν φώναζαν για δημόσια δωρεάν παιδεία -δεν ήταν τα ΜΑΤ που έδερναν, ήσασταν όλοι εσείς που βρίζατε τους "αλήτες". Φασίστες είστε γιατί ποτέ δεν ήσασταν κάτι άλλο. Δεν παλέψατε όλοι για την δημοκρατία. Σας βόλεψε όταν ήρθε από τους αγώνες κάποιων. Αλλά και πριν μια χαρά την είχατε βολέψει -σας έφτιαχναν δρόμους, σας θάμπωναν με παρελάσεις και μια χαρά τη βγάζατε.

Δεν είναι θράσος το δικό μας. Που φωνάζουμε. Που δεν σκύβουμε το κεφάλι όταν περνάτε δίπλα μας. Που κατακρίνουμε το βόλεμά σας. Που αρνούμαστε να μυρίσουμε τη μπόχα σας για τριαντάφυλλο.

Θράσος είναι το δικό σας. Που μιλάτε για καταπάτηση του δημοκρατικού σας δικαιώματος να βρωμίσετε με το πολυτελές αυτοκίνητό σας για ακόμη μια μέρα την πόλη επειδή φωνάζουμε για δωρεάν παιδεία. Που μιλάτε για δημοκρατία όταν τα παίρνετε για να κράζετε από δημόσια βήματα σαν τα κοράκια όποιον σας υποδείξει ο νταβατζής σας. Που μιλάτε, ιεράρχιδές μου, για δημοκρατία όταν όντας ο πιο προσοδοφόρος οργανισμός ξοδεύετε τα χρήματα του λαού για θρησκευτικές κρουαζιέρες και λιτά δείπνα. Που "σπουδάζατε στα Παρίσια" πώς να χτίσετε την κοιλιά σας -και το δέρμα φράπα- και τώρα φασιστικά θέλετε να μας διδάξετε ιστορία.

Θράσος και φασισμός είναι να πιστεύετε ότι τίποτα δεν καταλαβαίνουμε, ότι για τίποτα δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε κι ότι η δική μας η ψυχή εξαγοράζεται με οθόνες εκπομπής ηλιθίων. Θράσος είναι να πιστεύετε ότι σε μια κοινωνία που ό,τι το παίζεις είσαι -που εσείς φτιάξατε- εμείς θα το παίξουμε φτηνές πόρνες. Σας καταλάβαμε, ρε. Ξυπνήστε, βρωμίστε τα χέρια σας μαζί μας (τους Πόντιους Πιλάτους η ιστορία δεν τους δικαίωσε ποτέ) κι ελάτε να ονειρευτούμε παρέα. Η δημοκρατία θέλει όνειρο, όραμα και φαντασία. Αυτό δεν το μάθατε εκεί στα Παρίσια;

50 comments:

Θεραπευτής said...

Αγγιξες πολλες χορδες αποψε...

1) Ελλας-Ελληνων-Χριστιανων...Για την Ορθοδοξια και την Ελλαδα...Ξερεις κατι;Ειμαι βαφτισμενος χριστιανος καθολικος και στην ψυχη μου ουτε καν χριστιανος...Την εκκλησια την αποστρεφομαι (και τη ορθοδοξη και την καθολικη και ολους τους φορεις ποδηγετησης των απανταχου λαων...) Ειμαι ομως Ελληνας, οχι εθνικιστης ουτε καν και τοσο εθνιστης, μα Ελληνας...Και το να περηφανευεται η εκκλησια για την βοηθεια που προσφερε στην επανασταση, οντας η μοναδικη ελληνικη οντοτητα με περιουσια κ επιρροη, το βρισκω τουλαχιστον ιλαρο...Το καθηκον τους εκαναν, στην καλυτερη...

2) Τι ειναι δημοκρατια;Η εξουσια του λαου;Το πιο δικαιο πολιτευμα;Ή η μεγαλυτερη απατη της συγχρονης ανθρωποτητας;Μικρο παραδειγμα αντι εξηγησεως...Ειμαστε 10 εκατομμυρια;Εστω τα 4 ψηφιζουν το Χ κομμα και απο 2 εκατομμυρια το Ψ, το Ζ και το Ω.Κυβερνηση γινεται το Χ και η πλειοψηφεια νικαει.Λαθος....!6 Εκατομμυρια μαλακες πηραν τα τετοια τους...Η δημοκρατια δεν υφισταται, τουλαχιστον με τη λογικη που επινοηθηκε, για τον απλουστατο λογο οτι δεν ειναι εφαρμοσιμη μεθοδος διακυβερνησης σε κοινωνιες με τοσο μεγαλους πληθυσμους οπως οι σημερινοι.Δηλαδη συγγνωμη,οταν λεμε ολιγαρχια τι εννοουμε;Οταν 300 κυβερνανε 10.000.000, αυτο τι λεγεται;Τους διαλεξαμε;Ποσους απο αυτους διαλεξες ΕΣΥ και ποσους απο αυτους γνωριζεις και ξερεις οτι μπορουν να προσφερουν;Καραμελα ειναι η λεξη δημοκρατια.Θηριωδης απατη που υπνωτιζει το λαο εμποτιζοντας τον με το ψευδες συναισθημα της εξουσιας.Οτι εγραψα παραπανω περι δημοκρατιας,δυστυχως ξερω οτι βαλλεται ευκολα απο τυχον διαφωνουντες διοτι δεν διαθετω εναλλακτικη.Νομιζω ομως οτι η συνειδητοποιηση ειναι ενα πρωτο και ισως το μεγαλυτερο βημα προς μια καλυτερη κατευθυνση.

Δυστυχως η νυστα δεν μου επιτρεπει να επεκταθω αλλο, ομως εδω θα ειμαστε να τα λεμε...Μην παρεις προσωπικα το β' ενικο, απευθυνομαι γενικοτερα...Και σε σενα βεβαια...Καλο ξημερωμα και εις στο ιδειν!

ο δείμος του πολίτη said...

Ωραίο και σκληρής κριτικής κείμενο. Συμφωνώ απόλυτα. Προσθέτω απλά ότι η ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΧΟΎΝΤΑ περικλείεται σε ένα τηλεοπτική δέκτη και εκφράζεται από μπάτσοιυς και εισαγγελείς δημοσιογράφους, που ξεπουλούν την αιθητική μας και χαρίζουν την ενημέρωσή μας στα συμφέροντα των διαφημιστών.

Zaphod said...

Πολύ καλό ποστ. Ειδικά στην αντιμετώπιση της υπόλοιπης κοινωνίας για τους όποιους κοινωνικούς αγώνες.
Για τους ρασοφόρους τα λέμε εδώ και χρόνια μπας και τα ακουσει και κάποιος παραπέρα....
Χάρηκα με το ποστ σου, λέω να ξανάρθω...:-)
love&kisses
zaphod

tolitsa said...

Θα διατυπωσω για αλλη μια φορα ενα ερωτημα που με τρωει τα τελευταια 43 χρονια της ζωης μου. Γιατι ολοι εμεις που ασπαζομαστε παρομοιες αποψεις δεν μπορουμε να προσφερουμε εναλλακτικες λυσεις στον φασισμο που μας εχουν επιβαλλει? Μεσα στα blog εχω αρχισει τον τελευταιο χρονο, να νιωθω οτι δεν εχω πεσει απο το φεγγαρι, οπως νομιζα πριν. Γιατι ομως η φωνη μας δεν μπορει να ξεπλυνει την δυσοσμια που μας πνιγει?

Fatale said...

Να μαι και εγώ... ακούγεσαι οργισμένη και το καταννοώ πλήρως -ίσως και λόγω του μικρού της ηλικίας σου-
όμως για όλο αυτό το χάλι , αυτό το αλαλούμ, αυτό το ξέφραγο αμπέλι που κατάντησε η Ελλάδα και που εσύ το εντοπίζεις σωστά και το οναμάζεις ΄΄φασισμό΄΄, υπαίτιοι είμαστε όλοι και οι κυβερνώντες ασφαλώς αλλά και αυτοί που τους εκλέγουν..δηλαδή εγώ , εσύ..
Η αλλαγή του οποιουδήποτε κατεστημμένου θα πραγματοποιηθεί εφόσον πρώτα υπάρξει η εσωτερική αλλαγή του καθενός μας ...και από εδώ ξεκινά το πρόβλημα , εδώ είναι η αρχή του...Θέτω λοιπόν ένα ερώτημα ...Μπορούμε να διώξουμε τον φασισμό που είναι μέσα μας ? αν ναι τότε ο φασισμός θα χαθεί σε όλες του τις μορφές ...

Kwlogria said...

Σε βλέπω να τους τα λες και αυτοί, χοντρόπετσοι με αδειανά μάτια, να βάζουν την κασέτα. Με τις μαλακίες-τους αφορισμούς κλπ. Συμφωνώ με τη fatale και για να προσθέσω και μια δική μου πινελιά, μερικά τρομακτικά βασανιστήρια, θα τους άξιζαν. Έτσι, για να νιώσουν κι αυτοί όπως ένιωσαν τόσοι άγιοι.

2Σx2 said...

Μιλάμε για οργανωμένες προσπάθειες ετών. Απο τον Μέγα Κωνσταντίνο και έπειτα η χριστιανική εκκλησία είναι βασικός ρυθμιστής στην ιστορία της Ελλάδας και αναμορφωτής των ελληνικών ιδεωδών. Σκέψου μόνο την ετυμολογία της λέξης "ιεραρχία" για να γίνει αντιληπτή η επιρροή της.
Λέγαμε να δούμε σε ποιον θα πέσει ο κλήρος, τώρα τρέμουμε μη μας την 'πέσει' ο κλήρος!

Кроткая said...

και να'ταν μόνο αυτά...

πολύ καλό κείμενο.
μεγαλύτερο θάψιμο από τα μηνμόσυνα που ακούγονται κάθε 21η Απριλίου και κάθε 17η Νοεμβρίου δεν υπάρχει. Καμιά αναγωγή στο σήμερα...

Vsls said...

Αν κλείσεις την τηλεόραση, εκεί που πρέπει, τα πράγματα δείχνουν πολύ διαφορετικά… Δοκιμάστε το!

Helix Nebulae said...

Πού υπογράφω;

Εξαιρετικά δυνατό κείμενο, τόσο που θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ.

Συμφωνώ και με τα περισότερα σχόλια, εκτός από του vsls. Δεν είναι λύση το να κλείνουμε απλά την τηλεόραση, το να μην πηγαίνουμε στην εκκλησία, στα γήπεδα, στις διαδηλώσεις, στις εκλογές να ψηφίσουμε. Αυτό έκανε πριν από σαράντα χρόνια η σιωπηλή πλειοψηφία. Λούφαξε και περίμενε να βγάλει κάποιος άλλος το φίδι από την τρύπα. Το φίδι όμως εξακολουθεί να υπάρχει και να δηλητηριάζει συνειδήσεις και ψυχές. Η ρίζα του φασισμού πάει πολύ βαθιά και δυστυχώς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, ούτε σχετίζεται απαραίτητα με τη χριστιανική θρησκεία, τη συντηρητική δεξιά ή τους κάθε λογής νταβατζήδες. Είναι νοοτροπία ολόκληρη, η αλαζονεία του σύγχρονου ανθρώπου που πιστεύει ότι ο κόσμος δικαιωματικά του ανήκει για να μπορεί να τον εκμεταλλεύεται. Η νοοτροπία του εγωιστικού και υστερόβουλου "δε βαριέσαι", που οδηγεί στον κοινωνικό αυτισμό, στην παθητική συνενοχή σε εγκλήματα εναντίον του ανθρώπινου είδους και του φυσικού περιβάλλοντος του. Όσο για τη σημερινή δημοκρατία, είναι ένα αστείο που κάναμε το λάθος να το πιστέψουμε επειδή το είχαμε ανάγκη.

Vsls said...

Ο λόγος που έκανα αυτό το σχόλιο είναι πολύ απλά γιατί δε πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει, δε με άφησαν να πιστεύω κάτι τέτοιο οι αγώνες και «αγώνες» των προηγούμενων και δεν με πείθουν οι σημερινοί αγώνες και «αγώνες» ότι θα έχουν τόσο διαφορετική έκβαση στο μέλλον. Οι προηγούμενοι μου προκάλεσαν την αδιαφορία. Οι προηγούμενες γενιές είχαν, ευτυχώς, απέναντι τους μια προσωποποιημένη δικτατορία, όποιας μορφής, οπότε ο ρόλος τους ήταν πιο εύκολος είχαν στόχο. Το αν τον πέτυχαν ή όχι είναι άλλο θέμα. Όλοι όμως αυτοί που μέμφονται για τα δικαιώματά τους τώρα και την δράση τους τότε, δημιούργησαν τη σημερινή απρόσωπη κατάσταση. Ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί ότι οι αυριανοί «απελευθερωτές» που δρουν σήμερα δε θα γίνουν ίδιοι ή και χειρότεροι από τους προκατόχους τους; Ποιος θα με πείσει ότι οι σημερινοί ακραίοι δε θα γίνουν αυριανοί κεντρώοι και ρυθμιστές; Δεν αναφέρομαι μόνο στους πολιτικούς και στην πολιτική. Όλοι άλλαξαν, και εκείνο το σύστημα που έβριζαν οι ίδιοι, τότε τώρα το έστησαν και το υπηρετούν ή ακόμα καλύτερα βάζουν τους υπόλοιπους να το κάνουν. Δεν περιμένω κανένα φίδι να βγει από καμιά τρύπα γιατί όσοι το βρουν θα κοιμούνται μετά μαζί του και δε θα το σκοτώσουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς το μόνο που επιβιώνει είναι το «δε βαριέσαι» γιατί αν δεν είσαι σε αυτό είτε θα έχεις μείνει ένας ιδεαλιστής που κάνει γενικόλογες ανεφάρμοστες συζητήσεις ή θα είσαι αγκαλιά με το φίδι…

ΥΓ. Industrial Daisies συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σαν να ήταν δικός μου!

Helix Nebulae said...

Η επίθεση της βιομηχανικής μαργαρίτας

Όσο για το δεύτερο σχόλιο του vsls, συμφωνώ στο ότι αργά ή γρήγορα οι όποιοι επαναστάτες μετατρέπονται σε καθεστώς και καταλήγουν να διαιωνίζουν τις παθογένειες που ξεκίνησαν να πολεμούν, από την άλλη όμως δε μπορώ να δεχτώ τη μοιρολατρία σα στάση ζωής. Με αυτή τη συλλογιστική θα είχαμε ακόμα χούντα, εμφύλιο, κατοχή, τουρκοκρατία ή ό,τι άλλο θέλετε. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα αλλάζουν και πιστεύω πως είναι προτιμότερο να συμμετάσχουμε στις εξελίξεις (ακόμα κι αν κάποτε οι επιλογές μας μας διαψεύσουν) παρά να παρακολουθούμε αμέτοχοι τον αφαλό μας.

Θεραπευτής said...

Δηλαδη τελικα ειμαστε ενα ματσο Δον Κιχωτες και κυνηγαμε ανεμομυλους; Νιωθω οτι το πιο δυσκολο πραγμα τελικα δεν ειναι "ο αγωνας", αλλα η προσωποποιηση του "εχθρου"...

s_k said...

πραγματι, για τους περισσοτερους δημοκρατια ειναι η ψηφος καθε 4 χρονια.αυτο αρκει.

Μικρός Πρίγκιπας said...

Και το μπράβο που θέλω να σου πω είναι εξαιρετικά λίγο.............

teiresias said...

Μ' αρέσεις-πόσες φορές άραγε θα στο πω;...
teiresias-kyriaz...

Anonymous said...

Προχθές που περπατούσα στο κέντρο της πόλης που μένω (στην όχι και τόσο μακρυνή Γερμανία), βλέπω ξαφνικά ένα λεωφορείο και δίπλα κάτι καβαλημένους να μοιράζουν κάτι φυλλαδια, ..."Αγώνας για περισσότερη Δημοκρατία" λέει... Και όμως οι Γεμανοί που έχουν έλλειμα δημοκρατίας (εμείς ούτε καν φανταζόμαστε αυτό το επιπεδο...) βγαίνουν στο δρόμο και κάνουν κάτι, έστω και με αυτό τον αστείο τρόπο προσπαθούν!

Έμεις τι κάνουμε ρε μάγκες, και πέστε μου την αλήθεια! Τίποτα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ, δυστυχώς... Μόνο λόγια μεγάλα και γρίνια ατελείωτη (επείδη αυτοί μασουλάνε και μεις είμαστε στην απ' όξω), ...και μετά τους γλύφουμε τα πόδια μπας και πέσει κάνα κόκκαλο (και είμαστε ευχαριστημένοι τότε...)! Θέλω να πω μ' όλα ταυτα πως αργά ή γρήγορα υποτασόμεθα στην υπάρχουσα κατάσταση, γιατί είναι δύσκολο να μείνει κανείς άμεμπτος σ' αυτήν την χώρα που η ψήφος δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπορική διαπραγμάτευση. Ποιός λοιπόν έχει τα κότσια να μη στήσει κώλο στον εκάστοτε πολιτικό, θυσιαζοντας ίσως προσωπικά οφέλη(ή ακόμα κ στοιχειώδεις ανάγκες!). Αλήμονο όμως, η ώρα τις υποταγής αργά ή γρήγορα έρχεται για τους περισσότερους από μας...

Rodia said...

Πες τα βρε κοριτσάκι μου!:-))
Σου βγάζω το καπέλο λέμε.
..και.. χαίρομαι που σε γνωρίζω, καλωσόρισες:-)

industrialdaisies said...

Αγαπημένοι μου, αν και καθυστερημένα:

@ the therapist: Για να εξηγούμαστε, ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο αυτό το post μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι τσουβαλιάζω και γενικεύω για ανθρώπους μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι αποτελεί αξίωμα ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και άρα το κείμενο απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι επαληθεύουν τα όσα σε αυτό περιγράφω. Όσον αφορά το πρώτο σχόλιό σου, επανάλαβε σε παρακαλώ μετά από εμένα «Απεταξάμην τον Σατανά» (τρις). Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά την Εκκλησία, μόνο που δεν έκανε εξαρχής αυτό το υποτιθέμενο «καθήκον» της. Υπονόμευε αρχικώς και τα άλλαζε αργότερα, για να μην βυθιστεί με το ναυάγιο (σχετ. διάβασα σήμερα κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναδημοσιεύει ο Ροϊδης στο blog του, σας το προτείνω). Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος του σχολίου σου έχω να πω ότι σαφώς, είναι στοιχειώδης μαθηματική λογική αυτό που αναφέρεις. Είναι, όμως, και η άλλη, η «μαθηματικίζουσα» πολιτική λογική της δημοκρατίας -που εγώ δεν μπορώ να την κατακρίνω αφού δεν έχω να προτείνω κάτι δημοκρατικότερο με το φτωχό μου μυαλό- η οποία λειτουργεί με βάση τις σχετικές πλειοψηφίες για να επιβιώσει σε πολυμελείς κοινωνίες -η απόλυτη πλειοψηφία θα την έκανε να καταρρεύσει. Ίσως αντίβαρο να ήταν το θάρρος των αρμοδίων νομοθετών να αναθεωρήσουν και ο εκλογικός νόμος να προβλέπει ακυρότητα εκλογών αν δεν συμμετέχει πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό πολιτών -δεν μπορεί να απέχει το 30% κι αυτό να μην είναι «ψήφος» και μήνυμα. Από την άλλη σκέφτομαι σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ίσως κάτι τέτοιο να χρειάζονταν αυτοί που περιμένουν στη γωνία για να επωφεληθούν... Επειδή την απευθύνεις και προσωπικά την ερώτηση να σου απαντήσω ότι για ιδεολογικούς λόγους δεν ψηφίζω, δεν έχω ψηφίσει καμία από τις φορές που θα μπορούσα. Έβαλα κάτω τους αγώνες της γιαγιάς και του παππού, τι θα μου έλεγαν για το χρέος μου να ψηφίσω (γιατί πίστεψέ με αυτό ήταν πολύ βαρύτερο στην συνείδησή μου από τη βρώμα που κυκλοφορεί και γίνεται πλύση εγκεφάλου ότι είσαι «απολιτίκ» και αντιδημοκρατικός αν δεν ψηφίζεις) κι από την άλλη το πώς ορίζω εγώ την αξιοπρέπειά μου και την νοημοσύνη μου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορώ να συμβάλλω στην δημοκρατία μέσα από την καθημερινή μου πρακτική και με τη διατήρηση της δημοκρατίας μέσα μου, πάνω από όλα. Ξέρω, αντίλογος υπάρχει και είναι πειστικός. Από την άλλη, πιστεύω πως αν λειτουργούσαμε και σκεφτόμασταν δημοκρατικά, άλλα πρόσωπα θα έκαναν κουμάντο από τα πόστα οπότε θα κάναμε σήμερα εδώ μια τελείως άλλη κουβέντα...

@ ο δείμος του πολίτη: Συμφωνώ, η τηλεόραση εκτός από προτζέκτορας αυτών που λες έχει καταλήξει και διαμορφωτής συνειδήσεων. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

@ zaphod: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και να ξαναπεράσεις όποτε θελήσεις. Καλωσήρθες.

@ tolitsa: Ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ όποτε με πιάνουν οι μαύρες μου και θέλω να τα παρατήσω όλα μου λέει: « Το δέντρο δεν πέφτει ποτέ με την πρώτη τσεκουριά». Κι εδώ μιλάμε για δέντρα υπεραιωνόβια, νοοτροπίες που έχουν ριζώσει στο συλλογικό ασυνείδητο πλέον. Δεν είμαστε λίγοι αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Το πόσο πιστεύουμε έχει σημασία, το πόσο και πώς έχουμε διάθεση να κυνηγάμε αυτό που πιστεύουμε και -κυρίως- ο σεβασμός μας απέναντι στο τι μας έχει διδάξει η ιστορία... Φιλιά!

@ fatale: Καλωσόρισες! Συμφωνώ μαζί σου όσο δεν φαντάζεσαι. Σύνολο μη συνειδητοποιημένων ατόμων είναι πολύ εύκολο να καταλήξει όχλος, μάζα... Γίνεται να αλλάξουμε νοοτροπία; Αν με ρωτάς πρακτικά να σου πω ότι όχι, και προσωπικά δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό -το αντίπαλον δέος, η διαφορετικότητα στις απόψεις πρέπει να υπάρχει για να υπάρχει και εξέλιξη και να αποφεύγεται το κατ' εμέ επικίνδυνο να γίνεται κάτι κατεστημένο χωρίς αντίλογο. Αποκλείεται, αριθμητικώς και μόνο αν το δεις, να εξασφαλίσεις κοινό πεδίο αντίληψης σε τόσα διαφορετικά άτομα. Αν με ρωτάς το δικό μου όνειρο και που το στηρίζω, θα σου έλεγα ότι το τοποθετώ αρχικά στην ατομική καλλιέργεια και παιδεία -κάτι που νομίζω μόνο η τέχνη μπορεί να πετύχει... Αλλά επειδή νιώθω γραφική, και γνωρίζω το ουτοπικόν του θέματος, νομίζω πως μπορούμε να βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά, έτσι δεν είναι;

@ kwlogria: Χα χα, γιαγιούλα σε φαντάζομαι με ανεβασμένα μπατζάκια και τσεμπέρι στα μαλλιά να κρατάς καλώδια και να βρίζεις ιεράρχιδες!!!!! Στα σοβαρά, όμως, να σου πω ότι το ηχηρότερο χαστούκι και χειρότερο βασανιστήριο θα ήταν η αποκαθήλωσή τους και η απαξίωση του ρόλου τους μέχρι να φτάσει στα πραγματικά δεδομένα... Καλά, άντε κι εσύ να τους βρίζεις με τον παραπάνω τρόπο! Εγώ αν γίνει ποτέ κάτι τέτοιο μπορώ να είμαι κρυμμένη σε αυτό το κουβούκλιο της εξομολόγησης και να κοιτάω από τις γρίλλιες;;; Φιλιά γιαγιούλα!!!

@ 2σχ2: Τρέμουμε; Ποιοι; Αααααα... Αυτοί...

@ Krotkaya: Καλωσόρισες και συμφωνώ μαζί σου. Ξέρεις, θυμάμαι μία μόνο σχολική εορτή για την επέτειο της 17η Νοέμβρη, την οποία είχαμε οργανώσει 10 μαθητές με μία υπέροχη καθηγήτρια ιστορίας (Ζερβού την έλεγαν την γυναίκα, να είναι καλά, πανέξυπνη και διάολος). Η γιορτή δεν είχε φανφάρες, λόγοι δεν ακούστηκαν. Προβλήθηκαν ντοκουμέντα, ακούστηκαν τραγούδια (η Baez ας πούμε έπαιξε prime time) και ανεβάσαμε ένα μικρό θεατρικό που λάμβανε χώρα στην σημερινή εποχή, δικής μας σύνθεσης... Εκεί, ναι, είπα ότι δεν είναι ανάγκη να τα ευτελίζουμε όλα, μπορούμε και να πράξουμε διαφορετικά... Φιλιά!

@ vsls: Τηλεόραση βλέπω ελάχιστη, για αυτό και ποτέ δεν γνωρίζω ειδησεογραφία (και τις εφημερίδες τείνω πλέον να τις διαβάζω επιλεκτικά και αποσπασματικά -συγκεκριμένα άτομα ή στήλες κι αυτό όχι καθημερινά πλέον), δεν έχω ιδέα για σκάνδαλα, σειρές... Τίποτα λέμε. Ελάχιστα πράγματα τα οποία μπορείς να εξακριβώσεις ποια είναι και με μια ματιά στο link list μου...Ξέρεις, όμως, και παλιότερα που είχα καλύτερες άμυνες και μπορούσα να δω περισσότερο, πίστευα ότι μπορείς να στέκεσαι κριτικά απέναντί της. Δεν σε κάνει η τηλεόραση αυτό που είσαι ούτε σου βάζει με χωνί στο κεφάλι ιδέες... Εσύ την αντιλαμβάνεσαι ανάλογα με το ποιος είσαι. Για αυτό και δεν ψάχνουμε λύση στα πράγματα μέσα από αυτήν, δεν είναι αυτή η ουσία του προβλήματος -είναι ένα από τα αποτελέσματά του και με τη σειρά της το τρέφει και το διογκώνει... Δεν ψάχνουμε όμως λύση σε υπαρκτά προβλήματα μέσω virtual reality,ε;

industrialdaisies said...

@ helix nebulae: Ευχαριστώ πάρα πολύ, και για την επίσκεψη και για τον καλό σου λόγο. Με τα όσα λες συμφωνώ, αν και όπως θα είδες δεν ψηφίζω κάθε τέσσερα χρόνια -ή όποτε το απιτήσουν. Σε αυτό όμως εγώ προτείνω την καθημερινή ψήφο στην δημοκρατία και τον ανθρωπισμό της μέσα από τη συμπεριφορά μας και την εσωτερική διεργασία...

@ vsls (2) : Από εδώ και μπρος όποιος γράφει σχόλιο πάνω από δέκα γραμμές θα βγάζει κάρτα καταχρήσεως χώρου στάθμευσης ιδεών :ppppppppppppp. Να παίρνεις όσο χώρο θες. Και σε αυτά που λες με βρίσκεις να είμαι μαζί σου. Έτσι νιώθω κι εγώ, και χειρότερα για κάποια από αυτά που λες... Όμως είμαι αντιδραστικό παιδί, κι αν κάποιος μου τα λέει όλα μαύρα μου βγαίνει μια αντίδραση να ψάξω το άσπρο (όπως και το αντίστροφο). Και θα σου πω, λοιπόν, ότι αν πάμε με ηττοπάθεια τα ίδια και χειρότερα θα κάνουμε. Αν πάμε χωρίς εσωτερική παιδεία και συνειδητοποιημένα είναι εξ αρχής καταδικασμένα τα πράγματα αν δεν αποτύχουν να κάνουν μια ωραιότατη τρύπα στο νερό. Αρνούμαι όμως στα εικοσιτέσσερά μου, εγώ η μαύρη κι άραχνη βιομηχανική μαργαρίτα, να θυσιάσω το όνειρό μου γιατί θα με έχουν πείσει κάποιοι ότι όλα είναι μάταια. Προτιμώ να το μάθω μόνη μου αργότερα αλλά μέχρι τότε να του δίνω μέσα μου ελπίδες, παρά να τους κάνω το χατήρι και να τους βολέψω καθήμενη ήσυχη σε μια γωνιά. Κατάλαβες vsls; Είναι θέμα διάθεσης, όχι θέμα στατιστικής επαλήθευσης. Φιλιά!

@ helix nebulae (2): Χα χα, με έκανες και γέλασα μόλις είδα τον τίτλο! Θυμήθηκα αυτήν την απείρου κάλλους ταινία «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» κι επιτέλους από αυτό το post διέρρευσε και λίγο χιούμορ και γελάκι! Να είσαι καλά yperoptix, σε ευχαριστώ πάρα πολύ -κυρίως που δίνεις βάση στα νεύρα μιας εικοσιτετράχρονης. Ό,τι έγραψες μετά στο σχόλιό σου πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι με βρίσκει σύμφωνη, η δική μου έκφραση του ίδιου πράγματος βρίσκεται ακριβώς από πάνω... Kiss

@ the therapist (2): Θεραπευτά μου, διέρχεστε κρίσεως νομίζω... Ο Ουράνης δεν είχε πει «(...) οι Δων Κιχώτες παν μπροστά κι οι Σάντσοι ακολουθάνε.»; Για δονκιχωτισμό έχουν κατηγορήσει πολλούς (ο όρος τείνει να ταυτιστεί με τον όρο «γραφικός»), όμως κάποιοι πρέπει να πηγαίνουν μπροστά, έτσι δεν είναι; Όσο τραγικός είναι σαν λογοτεχνικός ήρωας ο Δον Κιχώτης, άλλο τόσο ελπιδοφόρος είναι μέσα στον συμβολισμό του. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Όσο για την προσωποποίηση του εχθρού... Μεγάλα παιδιά είμαστε. Δύσκολο είναι για αυτούς που χρειάζονται ορισμό ακόμα και για το «χα!» -οι νοήμονες άνθρωποι μια χαρά αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις των καιρών και τα καλέσματα...

industrialdaisies said...

@ fuzzy burlesque: Καλωσήρθες. Το «Αυτό αρκεί» είναι δική σου άποψη ή δική σου ειρωνεία για αυτούς που τους αρκεί;

@ Μικρός Πρίγκιπας: Σε ευχαριστώ πολύ, αν και τα μπράβο με κάνουν να αισθάνομαι άβολα. Δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα δα! Όσο για το λίγο... Λίγη νιώθω για όλα αυτά που βλέπω πως πρέπει να κάνω, κι αυτό νομίζω παλεύουμε όλοι μας. Το λίγο μας... Φιλιά!

@ teiresias-kyriaz: Να το και το compliment! Κοκκινίζω πολύ εύκολα, το ξέρετε αυτό; Να μην μου λέτε πόσο σας αρέσω. Πόσο δεν σας αρέσω να μου λέτε, να εξελίσσομαι... Φιλιά πολλά!

@ εσείς, οι πόντιοι πιλάτοι: Γνωρίζω κάποια πράγματα για την καθημερινότητα και τους τρόπους λειτουργίας του Γερμανικού συστήματος, έχω και φίλους εκεί και μου μεταφέρουν βιώματα. Έχω ζήσει όμως κι από πρώτο χέρι την Αγγλία για ένα φεγγάρι, οπότε έχω βρεθεί και στο άντρο του σημερινού φασισμού, από κάποιες πλευρές βέβαια... Και, ναι, είναι όντως ωραίο να παλεύεις, με φαντασία και αξιοπρέπεια για αυτό που πιστεύεις.

Δεν αντιλαμβάνομαι όμως φοβάμαι την ματιά σας στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα... Αντιπαραβάλλετε μια αντίδραση την οποία ο ίδιος/α/οι χαρακτηρίζετε ότι λειτουργεί με «Αστείο τρόπο» με κάτι που περιμένετε από εμένα να σας υποδείξω ως ουσιαστικό. Άρα, εξ ορισμού άδικη η σύγκριση. Πείτε μου κι εσείς ουσιαστικούς τρόπους αντίδρασης που έχετε παρατηρήσει εκεί που μένετε, κι έτσι να μιλήσουμε και να κερδίσουμε και οι δύο κάτι... Παρ' όλα αυτά, επειδή το θέμα για εμένα σε κανένα επίπεδο δεν ήταν να βγούμε πιο μάγκες από τους Γερμανούς ή τους Άγγλους (και δεν πιστεύω καθόλου στα ρητά τύπου «του Έλληνα ο σβέρκος ζυγό δεν υπομένει...» κλπ), να σας απαντήσω.

Σε μια δημοκρατία στα πλαίσια της οποίας η μειοψηφία υποτάσσεται στις επιλογές της πλειοψηφίας αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει ορισμένων περιορισμένης έκτασης προνομίων, θεωρώ ότι σαράντα χιλιάδες φοιτητές κι ολόκληρη σχεδόν η πανεπιστημιακή κοινότητα που φωνάζουν στους δρόμους είναι ουσιαστική αντίδραση. Προσέξτε, μην συγχέουμε την ουσιαστική με την αποτελεσματική, έτσι θα απαξιώσουμε τα πάντα και θα την αράξουμε να πίνουμε καφέδες μέχρι να πεθάνουμε ή να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Η ουσία της αντίστασης βρίσκεται κατ' αρχάς στην αγνότητά της, το όραμά της, η απεμπλοκή από την φτήνια του κατεστημένου και στην ποιότητα των συμμετεχόντων. Θεωρώ ότι η σχολική κοινότητα που φώναζε αρχές της σχολικής χρονιάς, επίσης είναι αντίδραση. Οι συνταξιούχοι, καταπονημένοι και θεωρητικά η λιγότερο δυναμική μερίδα της κοινωνίας (μαζί με τα νήπια) -στους δρόμους. Θέλετε παράδειγμα αντίδρασης που να λειτουργεί με «τρόπο αστείο»; Διάβαζα, τυχαία σήμερα, την Κυριακάτικη εφημερίδα κι εκεί έπεσα πάνω σε κάτι τύπους από την Θεσσαλονίκη που κολλάνε αυτοκόλλητα με το σύνθημα «Είμαι γάιδαρος. Παρκάρω όπου βρω» στο παρμπρίζ όποιου αυτοκινήτου είναι παράνομα σταθμευμένο -συνήθως εμποδίζοντας διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων ή διαβάσεις πεζών. Στη γειτονιά μου, ξεκίνησε κάποιος να σηκώνει τους υαλοκαθαριστήρες από όποιο αμάξι έκανε το ίδιο με αυτό που προανέφερα, μόνος χωρίς οργάνωση. Το κάνω κι εγώ. Έχω δει κι έναν ηθοποιό, γείτονά μου να το κάνει και άλλους που δεν τους ξέρω. Από ένα σημείο και μετά, όποιο αυτοκίνητο είναι έτσι παρκαρισμένο στους γύρω δρόμους, κάθε που γυρίζω από τη δουλειά είναι πάντα με ανασηκωμένους υαλοκαθαριστήρες. Αστείο, ε; Όσο και ουσιαστικό σας απαντάω. Γιατί την ουσία στον οιονδήποτε αγώνα δεν την δίνουν οι κριτές του πρώτοι ούτε το αν πέτυχε να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό λέγεται αποτελεσματικότητα ή όπως αλλιώς, παραπλήσια. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να με πείσει για ανούσια αντίδραση -ειδικά όταν το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και χτυπάει ουσία στο πρόβλημα...

Θα σας παρακαλούσα ακόμα να απαξιώνετε αυτούς που γνωρίζετε ότι γκρινιάζουν επειδή δεν μασουλάνε κι όχι να τσουβαλιάζετε αβέρτα όποιον δεν είναι πόντιος (πιλάτος). Επίσης, επειδή τα αξιώματα και τα θεωρήματα πρέπει να αποδεικνύονται, αποδείξτε μου ότι όλοι τρέφουμε τον κώλο μας για να τον στήσουμε αργότερα και ότι αργά η γρήγορα όλοι παρακαλάμε για κόκκαλο κι έπειτα το ξανασυζητάμε. Μου φαίνεται πως όντως εσείς είστε οι πόντιοι πιλάτοι. Νίβουμε συνειδήσεις με το νερό της απαξίωσης, της γενίκευσης και του τσουβαλιάσματος κι ας βγάλει ο μαλάκας το φίδι... Επειδή, όμως, τελικά κάποια φίδια βγαίνουν, για αυτό η ιστορία δεν σας τιμά.
Εγώ παρόλα αυτά σας ευχαριστώ και για το χρόνο σας και για τον κόπο σας να εκθέσετε εδώ τις απόψεις σας.
Μετά τιμής.

@ rodia: Καλωσόρισες και χαίρομαι κι εγώ που σε συναντώ. Μην βγάζετε καπέλα για την αφεντιά μου. Έξω βγείτε, να χαρούμε όλοι την άνοιξη και να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας... Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και θα τα λέμε από εδώ και ύστερα.

Vsls said...

Αγαπητή Βιομηχανική Μαργαρίτα,
Είμαι και εγώ αντιδραστικό άτομο και δε μου αρέσουν οι περιορισμοί όπως λες και εσύ απλά πολλές φορές ο δικηγόρος του διαβόλου βγαίνει από μέσα μου και ορισμένες φορές συμφωνώ μαζί του. Σωστά και δεν καθησυχάζεσαι και σωστά θέλεις να αντιδράσεις για κάτι στο οποίο δεν σου ταιριάζει. Επίσης ναι η διάθεση υπερισχύει της στατιστικής, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά λόγω επαγγελματικής διαστροφής έχω συνηθίσει να επικεντρώνομαι στο αποτέλεσμα και στο κέρδος που αφήνει αυτό είτε προσωπικό είτε συλλογικό, και δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό μετράει στην τελική έκβαση…

ΥΓ. Επισυνάπτω την αίτησή μου για έκδοση κάρτας μέλους I.D. Club (Industrial Daisies’ Club) έτσι ώστε να έχω απεριόριστο χώρο χρήσης στο τμήμα των σχολίων, ευχαριστώ!

Costis Demos {Ghostdog} said...
This comment has been removed by the author.
Costis Demos {Ghostdog} said...
This comment has been removed by the author.
Costis Demos {Ghostdog} said...
This comment has been removed by the author.
Costis Demos {Ghostdog} said...

Είναι ηλίου φαϊνότερο εδώ και πολλά χρόνια ... δεκαετίες...εκατονταετίες...ότι όλες οι οργανωμένες θρησκείες και -χ-κκλησίες (χωρίς κάν εμπροσθόγραμμα) με κυριώτερες τις δυτικές , δεν έχουν καμία σχέση με πνευματισμό (spirituality) και εσωτερική γαλήνη. Ηταν και είναι ένα διεφθαρμένο , φασιστοειδές , παροπιδικό , πολιτικό , βρώμικα κοσμικό , κατασταλτικό , ακρωτηριαστικό , πελατιακό , αντιαισθητικό , εμπαθές , σαθρό , σιχαμερό , βελζεβουλικό , πατροναριστικό , οπισθοδρομικό , υποκριτικό , φοβικό και φοβιστικό ,δοκισήσοφο , μισαλλόδοξο , κενότυπο (και όχι καινότυπο) , διαστρεβλωτικό και τέλος... αλάνθαστο όργανο αυτοτύφλωσης και προβατοποίησης.

Θα έπρεπε να τους λές "ιεραρχ ί δες".

Θρησκεία είναι η κόρη της ελπίδας και του φόβου που εξηγεί στους αμαθείς , την φύση της αμάθειας. Αμπρόoυζ Μπήρς

Τα Γλυκά μoυ φιλία στα λόγια σου και στα γραπτά σου , και κατ'επέκταση σε όλα τα μέρη του σώματος και του πνεύματός σου , απ'όπου περνάν για να καταλήξουν σε εμένα.

G.D προς I.D καλησπέρα

Helix Nebulae said...

Καλημέρα Μαργαρίτα. Όμορφη μέρα, λαμπερή, με έναν αφύσικα ζεστό ήλιο που καίει εξίσου τους Πόντιους Πιλάτους και τους εσταυρωμένους, τα φίδια και τις πέτρες :)

Desposini Savio said...

Καλημέρα, σε διάβαζα και σ'εβλεπα να έχεις βγεί στη μέση μιας πλατείας και να τα φωνάζεις κορίτσι μου.
Μπράβο για το μεστό σου λόγο και την ανοιχτή, την απλή σου σκέψη. Γιατί να πράγματα είναι απλά, φωνάζουν, μα ο κόσμος, ο περισσότερος κόσμος τα βλέπει όλα δια μέσω τηλεόρασης.
Οι γονείς μου έφυγαν για Αυστραλία το '68 με τις "ευλογίες" της πατρίδος, με τα εισητήρια πληρωμένα από την ίδια την "πατρίδα" (εάν μπορείς να το διανοηθείς), με το πλοίο "Πατρίς" (!) και ταξίδεψαν 28 ημέρες στη θάλασσα για να βρούνε έναν άλλο τόπο (πατρίδα;) να ζήσουν... εγώ εκεί γεννήθηκα.
Βέβαια, η πατρίδα όσο και αν τους πόνεσε τους ξαναδέχτηκε μετά από πολλά χρόνια και πάλι.
Δεν είναι ειρωνικό; τουλάχιστον...

Dorotheos said...

Eξαιρετική η γραφή σου, κάνει πολύ ευχάριστο το διάβασμα.

Μια παρατήρηση, παραλειπόμενο της συζήτησης σε άλλο blog: η καλύτερη αντιμετώπιση του σκοταδισμού και του φασισμού της ελληνικής εκκλησία είναι η πλήρης αγνόηση, η ακύρωση της στις ζωές μας, το στρίψιμο του κεφαλιού μακριά, κάθε φορά που αισθανόμαστε το βλέμμα της ή την ανάσα της.

Η εκκλησία και οι "χριστόδουλοι" θρέπτονται από την προσοχή, επιβιώνουν με το να είναι εστία κριτικής και αντίθεσης. Ένα μπουκοτάρισμα της Ανάστασης ή των διάφορων κερδοσκοπικών τους business (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες) θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Anonymous said...

Ω, με παρεξήγησες ID! Προς θεού δεν κατηγόρησα (έτσι φάνηκε;) όσους συλλογικά ή ατομικά προσπαθούν να αλλάξουν κάτι σε αυτή τη χώρα, αλήμονο είναι η τελευταία μας ελπίδα (εγω δεν μετράω πια γιατί έφυγα, προσωρινά ελπίζω)!

Ήθελα να πω όμως πόσο δύσκολο πράγμα είναι να μείνει κανείς αδιάβλητος χαρακτήρας, ένας αγνός ιδεολόγος, αν το θες έτσι. Τελειώνοντας τις σπουδές μου (είμαστε συνομήλικοι όπως βλέπω), είδα συμφοιτητές με τους οποίους τρέχαμε σε πορείες και συγκεντρώσεις ώντας φοιτητές, να κάνουν μετά τα πάντα για μια θεσούλα στο δημόσιο. Και άλλους που μιλούσαν για επαναστάσεις, στην προσωπική τους ζωή γίναν οι πιο βολεμένοι... Έτσι λοιπόν απογοητεύτηκα, σιχάθηκα, τους έφτυσα και έφυγα.

Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί αντέδρασα έτσι;! Δεν μπορώ την υποκρισία και όλους αυτούς που μιλούν για αλλαγές και αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τ αλλάξουν.

Έχει πολύ δίκιο ο Fatale, η ουσιαστική αντίδραση ξεκινά πρώτα από μέσα μας, αν θέλουμε όντως να αλλάξουμε κάτι, η αφετηρία ειναι ο εαυτός μας. Και όλα τα λόγια είναι κούφια αν δεν ακολουθούνται από πράξεις. Τώρα το ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος δράσης, αύτό το ξέρει καλύτερα ο καθένας για τον εαυτό του! -αυτό με τους υαλοκαθαριστήρες μ' άρεσε!

Ουφ, τα πα κ ξέσκασα! Συγνώμη για για την κατάχρηση του χώρου (αλήθεια μ άρεσε το κείμενό σου!).

Σου εύχομαι να είσαι τόσο αντιδραστική όσο φαίνεσαι!

Fatale said...

Οι μαργαρίτες ανθίζουν....
και εγώ χαίρομαι ....
η καθεμιά ΄΄δίνει΄΄ το δικό της άρωμα ,
μερικές μοιάζουν και άλλες είναι εντελώς διαφορετικές..μα το λιβάδι γεμίζει....!!!

Πάντα τέτοια και όχι λεκτικοί φασισμοί και φασισμοί γενικώς ΄΄ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ΄΄...Φιλιά σε όλους τους ομιλητές....

stefanos said...

Έχεις υγιέστατη άποψη για το τι συμβαίνει και είναι φανερό.
Το ότι έχεις δίκιο είναι δεδομένο

Συγνώμη αν σε προσγειώσω στην πραγματικότητα με αυτά που λέω, αλλά:

Ακόμα και όσοι συμφωνούν μαζί σου (συνήθως όλοι) όταν έρθει ο κόμπος στο σχοινί (όταν πρέπει να ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ) θα λακίσουν.
Γιατί υποσυνείδητα ή ακόμα και συνειδητά ξέρουν ότι στην πράξη μπορούμε να κάνουμε κάτι, μόνο στον περιορισμένο μικρόκοσμό μας (π.χ. σε ένα σύλογο γονέων & κηδεμόνων)
και όχι σε προσπάθειες τύπου 'να σώσουμε την Ελλάδα"

Μη σπαταλιέσαι σε φωνές και σεντόνια γραφής.
Αν μπορείς να ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ, κάντο.
Εκεί είναι η διαφορά.

Καλό σου μεσημέρι

dodo said...

Βήμα πρώτο: διαπίστωση και καταγραφή.
Βήμα δεύτερο: αγανάκτηση και οργή.
Βήμα τρίτο: απογοήτευση ή ανατροπή;

s_k said...

industrial, αν ηταν δικη μου αποψη δε θα επικροτουσα τη σελιδα σου.

industrialdaisies said...

@ vsls: Καταλαβαίνω καλέ μου... Αγωνία δείχνει αυτό νομίζω, ευαισθησία και την τρομακτική συνειδητοποίηση ότι είμαστε "λίγοι" -δεν φτάνουμε ούτε σε αριθμούς, ούτε στην ουσία μας... Όμως ο καθένας το παλεύει με τον τρόπο του κι έτσι πρέπει να γίνει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαι εδώ.
Υ.Γ.: Θα σου στείλω τραπεζικό λογαριασμό για να κάνεις προκατάθεση :pppp

@ ghostdog: Επιχείρηση είναι κι ως τέτοια πρέπει να είναι κερδοφόρα. Για να είναι κερδοφόρα πρέπει να πείθει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αγαθά. Συμφωνώ με αυτά που λες, στα δικά μου αυτιά αυτό που παρέχουν (πίστη, θαύματαμ σωτηρία κλπ) είναι σαν τις προσφορές εταιρείας παροχής τηλεφωνίας... Με τον όρο «ιεράρχιδες» αυτό ακριβώς εννοώ, για αυτό δεν έγραψα «ιεράρχες» ή «ιεράρχηδες», απλά άφησα τον τόνο -ε, δεν θα μας τα ανατρέψουν και όλα! Τα φιλιά σου και η ενέργειά σου έφτασαν σε εμένα πρωί πρωί, άντεξα την βαρβαρότητα της καινούριας μέρας και σε ευχαριστώ για αυτό...

@ helix nebulae: Κι εμένα, που όλη μέρα έτρεχα στους δρόμους της Αθήνας... Δημοκρατικότατος ο ήλιος. Δεν κάνει διακρίσεις! Φιλιά και καλησπέρες!

@ desposini savio: Έτσι είναι, σε λίγο θα πιστεύουμε πως ζούμε σε μία virtual reality όπου θα συμβαίνει ό,τι μας πλασάρουν... Όσο για την ιστορία των δικών σου... Εγώ το βρίσκω τραγικό -όχι ειρωνικό- να αποχωρίζεται κάποιος τον τόπο που αγαπά. Για αυτό και τελικά αυτό που μετράει είναι πού επιστρέφεις. Η αγάπη τους έχει σημασία, όπως και τόσων άλλων που τότε έφυγαν και επέστρεψαν αργότερα (εξαιρούνται αυτοί οι γαλλοαναθρεμένοι που είχαν άγνοια :pp). Εγώ δεν ξέρω αν θα γύριζα, φοβάμαι πως δεν ξέρω να αγαπώ τον τόπο... Και με συγκίνησες τώρα και σταματάω γιατί θα αρχίσω κι άντε να τελειώσω μετά. Τα φιλιά μου και την καλησπέρα μου!

@ rebel@work: Συμφωνώ, προσυπογράφω. Ακριβώς αυτό. Το σκεφτόμουν και την ώρα που ο παππάς τσέκαρε επιδεικτικά το ντύσιμο της νονάς (σεμνότατο σας πληροφορώ, ένα μακρυμάνικο με ανοικτό λαιμό φόραγε η γυναίκα, χωρίς ντεκολτέ!) αλλά ταυτοχρόνως πόζαρε για τους πληρωμένους φωτογράφους και τους άφηνε να αλωνίζουν στο ναό, να στήνουν εξοπλισμούς και φωτισμούς, παρέτεινε το κολύμπι του πιτσιρικιού για να αποτυπωθούν όλες οι πόζες... Προσυπογράφω με χίλια σου λέω, τα θυμήθηκα πάλι και φούντωσα! Καλωσήρθες (αν και η γνωριμία μας ανορθόδοξη, πολύ χαίρομαι!) και καλό απόγευμα!

@ ούτε πόντιος ούτε πιλάτος, τελικά... : Όντως μπορεί να σε παρεξήγησα, ίσως έφταιγε το ύφος σου που με μπέρδεψε... Και καταλαβαίνω όσα λες. Στην ίδια κοινωνία ζούμε, τα έχω ζήσει κι εγώ αυτά. Όμως δεν πάμε να εξαφανίσουμε όποιον αντιλαμβάνεται αλλιώς την πραγματικότητα... Ούτε η ύπαρξη αυτών εμποδίζει άλλους να παλεύουν για κάτι καλύτερο. Οι επιλογές μάς καθορίζουν, ο τρόπος μας απέναντι στα πράγματα. Κι όχι ο σωρός ή το τι κάνουν οι άλλοι. Για αυτό θέλω να ελπίζω, να παλεύω όπως μπορώ. Και χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να παλεύουν όπως τους ταιριάζει έστω κι αν όλα φωνάζουν ότι θα χάσουν. Είναι ελάχιστες οι τρύπες στο νερό, και κλείνουν αμέσως...
Καλά έκανες και γύρισες και από την πλευρά μου να σου πω πως νομίζω ότι έχουμε πιο πολλά να κερδίσουμε ως άνθρωποι αν κοιτάμε προς τα εκεί που εμπνεόμαστε και μαθαίνουμε, όχι προς τα εκεί που κατακρίνουμε και απογοητευόμαστε. Καλό απόγευμα!

@ fatale: Ευχαριστώ πάρα πολύ... Δεν νιώθω να απαγορεύεται κάτι εδώ μέσα. Εγώ από την πλευρά μου έχω ξαναπεί ότι ούτε moderation έχω βάλει στα σχόλια, έχω αφήσει ελεύθερα ακόμα και τα ανώνυμα, και ότι θα απαντώ στα πάντα. Πάνω από όλα είναι τιμή να έρχονται μουσαφίρηδες στο σπίτι σου, έτσι έμαθα από την γιαγιά μου και το τιμώ αυτό. Αυτό που δεν ήξερε η γιαγιά -κι αποφάσισα όταν είδα στην πράξη πώς νιώθω για αυτό- είναι τα spam -αυτά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, διαγράφονται, με εξοργίζουν κλπ. Αλλά δεν νομίζω να αφορά κανέναν εδώ αυτό,ε; Καλησπέρα!

@ στέφανος: Καλησπέρα. Δίκιο δεν θεωρώ ποτέ ότι έχω ολοκληρωτικά, γιατί είναι πολλά που δεν γνωρίζω κι άλλα τόσα που το μυαλό μου δεν φτάνει. Δεν μιλάω για να αποδείξω το δίκιο μου ούτε για να το βρω εδωμέσα... Μιλάω μαζί σας γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γιατί δεν μ' αρέσει να τα συζητάω μέσα στο κεφάλι μου. Επίσης, ποιος κάνει αγώνα στο όνομα της Ελλάδας και της σωτηρίας της; Εγώ πάντως όχι. Με τον εαυτό μου παλεύω, τις απόψεις μου μοιράζομαι, χαίρομαι που ξέρω πως υπάρχουν πολλοί που νιώθουν ότι θέλουν να αλλάξουν πράγματα και παλεύω... Για εμένα, για αυτούς που αγαπώ, για ό,τι μπορώ τέλος πάντων. Δεν την είδα ούτε ο Che της Ελλάδας ούτε πίστεψα ότι θα γράφουμε εδώ μέσα ωραία και καλά και σε κανένα δίμηνο θα ξυπνήσω σε έναν καινούριο τόπο. Το να σκεφτόμαστε και το να γράφουμε δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε. Είναι προϋπόθεση το να σκέφτεσαι για να πράξεις -ε, κάποιοι εκτός από αυτά τα δύο γράφουν για να επικοινωνήσουν κιόλας με άλλους τρόπους... Δηλαδή, τι πρέπει ο καθένας να σταματήσει να αντιδρά και έτσι; Πράξεις είναι και η γραφή, απλά μόνο αυτή δεν φτάνει. Και δεν νιώθω ότι σπαταλιέμαι, ότι εξελίσσομαι νιώθω και ότι επικοινωνώ... Καλησπέρα!
Υ.Γ. : Τι σημαίνει αυτή η ρημάδα η έκφραση «σεντόνι» γραφής; Γράφω λίγους μήνες τώρα και σιχάθηκα να την συναντώ στα blogs. Ήμαρτον! Ας μου εξηγήσει τουλάχιστον κάποιος τι σημαίνει ακριβώς και πώς ξεκίνησε, έτσι για να μαθαίνω κιόλας!

@ dodos: Βήμα πρώτο: Διαπίστωση και καταγραφή.
Βήμα δεύτερο: Αγανάκτηση και οργή.
Βήμα τρίτο: Απογοήτευση, εγρήγορση, στύψιμο μυαλού, ελπίδα, προσπάθεια. Για ανατροπή, για καλυτέρευση, για το όνειρο.
Στο background όμως, πάντα -δεν ξέρω γιατί- μελαγχολία... Καλησπέρα!

@ fuzzy burlesque: καλά ντε, το κατάλαβα, να βεβαιωθώ είπα... Και το' χα να σου πω, λοιπόν, ότι σε αυτούς που αρκεί μένουν και σε αυτό. Για αυτό και δεν με αφορούν. Καλησπέρα!

Fatale said...

έγινες ή έτσι μου ακούστηκες εριστική μαζί μου ?

Δεν κατάλαβα τον λόγο αλλά σίγουρα δεν αφορούν εμένα όλα τα σχόλια σου περί spam e.t.c.

Αν έχεις κάτι πες το στα ΄΄ίσια΄΄ όχι με υπαινιγμούς και τα ακόλουθα ...

και κάτι που δεν ξέρεις για μένα ... βρέθηκα εδώ εντελώς τυχαία... με όλους αυτούς τους Bloggers ...και είπα να μείνω λίγο να δω και έτσι έφτιαξα και το δικό μου blog, που δεν έχει ζωή πάνω από ένα μήνα... αλλά δεν ανέχομαι από κανέναν να μου αλλάζει την εικόνα μου δημιουργώντας μια άλλη ψευτικη.... Θέλω ν ακούσω την απάντησή σου.......χωρίς υπονοούμενα , θα το εκτιμήσω δεόντως

industrialdaisies said...

fatale: ΌΧΙ ΌΧΙ ΌΧΙ...Καμία σχέση... Μα καμία όμως... Δεν πήγαινε καθόλου ούτε για εσένα ούτε για κανέναν από αυτούς που γράφουν εδώ... Ούτε εριστική έγινα μαζί σου, καθόλου δεν θίχτηκα ούτε το πήρα περίεργα ούτε τίποτα από αυτά. Ίσα ίσα που βρήκα ευκαιρία σε αυτό που είπες να πω πως εδωμέσα θέλω όποιος έρχεται να νιώθει ελεύθερος να γράφει την άποψή του, κι ότι δεν κατακρίνω κανέναν για τις απόψεις του... Χίλια συγνώμη αν σε έκανα να νιώσεις άσχημα, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Όσο για το spam πήγαινε σε κάτι Πορτογάλους επαγγελματίες σπαμεράδες που μου τη δίνουν τόσο πολύ που κοκκινίζω. Συγνώμη αν ακούστηκα αλλιώς,παρεξήγηση...

Fatale said...

απάντησες .....άμεσα....
να γράφεις πάντα όμορφά....
συγνώμη και από μένα

πολλά μπορώ να καταλάβω από το ΄΄γράψιμο΄΄ των άλλων .... είναι η αντανάκλαση του ''εγώ του΄΄...

ήθελα πολύ να γίνω ψυχολόγος , ναι, με αφορά η καλή ψτυχή τίποτε άλλο στον κόσμο τούτο ...όλα τ΄άλλα έρχονται και παρέρχονται... η καλή ψυχή όμως δεν πρέπει να μαυρίζει

Φιλιά

Vsls said...

Το spam πήγαινε για μένα ε; Επειδή δε πλήρωσα ακόμα την 1η δόση της κάρτας; Είναι αργία σήμερα εδώ και είναι κλειστές οι τράπεζες. Μη με αποκλείσεις σε παρακαλώ είμαι επαγγελματίας και διεστραμμένος αλλά θέλω να μείνω!

Το Blogsford Dictionary ορίζει ως σεντόνι κείμενο ιστολογίου που υπερβαίνει σε έκταση τα συνήθη κείμενα των 5-10 γραμμών. Οι παραβάτες για ακαταλόγιστη χρήση σεντονιών στα ιστολόγια τους πατάσσονται με spams!

ΡΑΜΑΝ said...

Παπά παιδί, διαόλου εγγόνι....

o kairos said...

Αυτα συμβαινουν οταν η εκκλησια του θεου υποκαθιστα την εκκλησια του δειμου.Κι οταν η εκκλησια του δειμου γινεται εκκλησια του δημιου.

industrialdaisies said...

@ fatale: Συμφωνώ απόλυτα για την ψυχή, εκεί στηρίζονται όλα. Χαίρομαι που λύθηκε η παρεξήγηση. Φιλιά πολλά!

@ vsls: Πουλιά στον αέρα πιάνεις! Καλά, δεν θα σε αποκλείσω ακόμα. Απλά έπονται πρόστιμα... Όσο για τον ορισμό... Διαφωτιστικός... Κι εφόσον όλοι ξέρουμε ότι τα blogs απευθύνονται, κατά την άποψη του Βlogsford, σε ανθρώπους που μπορούν να επεξεργαστούν μόνο μέχρι 10 γραμμές κειμένου, καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσκολία που δημιουργούν τα υπόλοιπα, μεγαλύτερα κείμενα. Όταν, δε, γράψω και comment χωρίς o blogger να μου υπογραμμίζει τον όρο «blog» τότε μπορεί και να ρίξω ένα βλέφαρο στο εν λόγω dictionary. Μέχρι τότε για εμένα ο όρος «κείμενο-σεντόνι» δεν υφίσταται, θεωρώ ότι ορίζεται από αυτούς που έχουν συμφέρον να σκεφτόμαστε έτσι και να τους βολεύει το διαδίκτυο που φτιάχνουμε και τους στέλνω και ένα ηλεκτρονικό blogoφάσκελο! (ούτε αυτό αναγνωρίζει σαν όρο -αχρηστία, τς τς τς!). Φιλιά και ευχαριστώ για την άμεση ενημέρωση.

@ ραμαν: Σοφός ο λαός... Τώρα που το σκέφτομαι, σοφός στα γνωμικά, όχι γενικώς. Καλωσήρθες!

@ o kairos: Ακριβώς Καιρέ... Το σκήπτρο και η κουκούλα. Αυτό εξαγριώνει. Πολλά φιλιά!

ΡΑΜΑΝ said...

Χε χε, να τα λέει καλός είναι!

kyriayf said...

μεγάλη κουβέντα άνοιξε... είναι "τεράστιο" το θέμα...

την καθημερινή "χούντα" τη βιώνουμε...
αλλά, προσπαθούμε να αντισταθούμε...

κείμενο καταγγελία...

φωνές να ακούγονται όμως... πάντα!
καλημέρα!

ο δείμος του πολίτη said...

Μάλιστα μερικές φορές μου θυμίζει περισσότερο ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τον Πιλάτο και όχι οι συνταγματάρχες. Τότε τον εχθρό ο λαός τον ήξερε και κάποιοι τον έζησαν, τον ένιωσαν στο πετσί τους. Τώρα ούτε τον ξέρουμε τον φασίστα εχθρό και τον νιώθουμε όλοι μας (αν και μάλλον όχι).

industrialdaisies said...

@ ραμαν: Έχουμε χάσει λίγο τα αυγά και τα πασχάλια νομίζω. Καλά τα λέμε, να κάνουμε κιόλας κάποια στιγμή...

@ kyriayf: Να προσπαθούμε χρειάζεται κυρία υφάντρα μου, να μην εφησυχάζουμε... Φιλιά πολλά και καλησπέρα!

@ ο δείμος του πολίτη: Από την άλλη εμένα τα ΜΜΕ γιατί μου θυμίζουν τον Άννα και τον Καϊάφα, στην τηλεοπτική δικαστική εκδοχή τους; Να σου πω και κάτι ακόμα; Ισχύει αυτό με τον αόρατο εχθρό, νομίζω όμως ισχύει για αυτούς που θέλουν τα εύκολα, εύκολες ταμπέλες για να δράσουν. Γιατί οι υπόλοιποι πολύ καλά καταλαβαίνουν και τους καιρούς μας και τις εξουσίες και τους τρόπους που αυτές χρησιμοποιούν για την επιβολή τους και τον κακό μας τον καιρό στην τελική ανάλυση... Οπότε μια χαρά καταλαβαίνουμε, η δυσκολία είναι ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και μένει στις ταμπέλες... Καλησπέρα!

Anonymous said...

Ελπίζω να μην σε έχω κουράσει με στοίχους αλλά δυσκολεύομαι να εκφραστώ γράφοντας.

Ηλίθια Αστεία
1992 STEREO NOVA - STEREO NOVA
Μην αφήσεις τη ζωή να σε πάρει από κάτω, τους φόβους που σε τρέφουν να τους κάνεις κάτι άλλο, κάνε τους ποίηση ή μηχανήματα σπουδαία, μη γυρνάς την πλάτη, μη ζεις στο ψέμα, πολέμησε το άδικο και κάθε είδους βία, σκέψου θετικά και μη γελάς με ηλίθια αστεία.......

Με εκτίμηση

Paneris

industrialdaisies said...

@ paneris: "Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί...", είπε πονηρά ο διπλανός μου... ;)

ΡΑΜΑΝ said...

Ως μέρη του λαού αυτού...Νομίζω πως το ιερατείο στην Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος αλλά θέλει και το χρόνο του αυτό. Όχι ότι συμμερίζεται η κοινωνία όλη τις ανησυχίες σου αλλά όπως και να το κάνουμε ο μεσαίωνας δεν είναι πια της μοδός...
Πάει αλλού ο κόσμος(να δούμε που...) αλλά η επιφυλακή για το φόβο των φανατικών πρέπει να είναι υψηλή γιατί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία είναι το ζήτημα είτε φορά ράσα είτε κουστούμια...Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε παράδειγμα με τη ζωή μας.

industrialdaisies said...

@ ραμαν: Εγώ πάλι νιώθω ότι πολλά καταδεικνύουν ότι ζούμε έναν σύγχρονο μεσαίωνα... Πιο fancy περιτύλιγμα, πιο πολλά να μας αποσπούν την προσοχή από αυτό αλλά έτσι νιώθω... Ίσως φταίει που έχω τις μαύρες μου. Σίγουρα πάντως οι μεσαίωνες δεν τελειώνουν χωρίς την Αναγέννηση. Του πνεύματος, των πράξεων, των Ανθρώπων...