Saturday 30 June 2007

Σιωπώ άρα Υπάρχω

Το πρόβλημα ξεκινά από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Από την λογική αντιστροφή της πυραμιδικής ιεραρχίας «Θεός-άνθρωπος-ζώο» σε «Άνθρωπος-Θεός-ζώο». Εκείνο ακριβώς το σημείο που ο άνθρωπος πίστεψε το «Σκέφτομαι άρα Υπάρχω», και άρα αφού υπάρχω στον υλικό κόσμο είμαι ο Θεός -γιατί καταλαβαίνω τι υπάρχει, ήταν το σημείο που αποφάσισε να καταταγεί στην βάση της πυραμιδικής ιδεολογικής κατασκευής του, ήτοι στα ζώα.


Γιατί υπέκυψε στην κυκλικότητα της ύπαρξης ως μοιραία διαδοχή στην αναμονή. Στην αναμονή του συμβάντος, αυτού του συμβάντος που θα επιβεβαίωνε μία γραμμικότητα που τείνει στο άπειρο. Δεν κατάλαβε ότι πέταξε τον διαβήτη και έμεινε στον κύκλο. Πως καταδίκασε το είδος στην ακινησία. Στην ακινησία μέσα σε ένα περιβάλλον που ξέρει να επιβιώνει στους κύκλους του.


Πώς να μιλήσεις για συναισθήματα όταν όλα έχουν ειπωθεί; Και πώς να μιλήσεις για το νέο όταν αυτό δεν υπάρχει; Πρέπει να μάθουμε να σιωπούμε. Εκεί κρύβεται ίσως το νέο.

11 comments:

2Σx2 said...

Μπα, νομίζω ότι είχαμε αρχίσει να γράφουμε οκτάρια πολύ πριν την Αναγέννηση. Και ξέρεις το οχτάρι αν το ξαπλώσεις έχεις φτιάξει το σύμβολο του απείρου. Κινούμαστε απειροστά γύρω γύρω. Σε κάποια σημεία θυμομαστε ότι υπάρχουν συναισθήματα, αφηνόμαστε και υστερα ξανά κυνικοί. Σε άλλα είναι ώρα για πράξεις, τις κάνουμε και τα κάνουμε πουτάνα. Μετά είναι ώρα για δορθώσεις, τις επιχειρούμε και τα κάνουμε χειρότερα. Κι ύστερα πάλι από την αρχή.

Πάρε τα δάση, κάθε χρόνο τα καίμε, κάθε χρόνο τα ίδια. Κάποια στιγμή δε θα ανησυχούμε για τις φωτιές γιατί κάποια στιγμή δε θα υπάρχει τίποτα για να κάψουμε. Όπως κάποια στιγμή δε θα υπάρχουν συναισθήματα γιατί τίποτα δε θα υπάρχει για να το αγαπησουμε ή να μας τρομάξει ή να να μας ερεθίσει. Κινούμαστε σε μια φανταχτερή ακινησία μέχρι τη στιγμή που η κυκλικότητα θα σπάσει γιατι θα τερματιστεί η πορεία μας. Τότε θα επέλθει η σιωπή ως λογική συνέπεια, πολλά θα φαίνονται ανούσια μα τίποτα δε θα μπορεί να ξαναφτιαχτεί. Κάποια τραύματα είναι θανατηφόρα, δεν παίρνουν θεραπεία.

Το νέο δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι πιθανό όμως να επαναπροσδιοριστεί το παλιότερο. Μέσω της σιωπής λες; Ουτοπία - ο άνθρωπος θέλει να φαίνεται, να μιλάει και να κραυγάζει για να νιώθει ότι έχει λόγο ύπαρξης. Αλλιώς τι κάνει εδώ πέρα; Πως θα αποδεχτεί τη θνητότητά του αν δε σκοτώσει για να νιώσει ζωντανός;

The Torch said...

Παράξενα κοιμήθηκες χθες Μαργαρίτα

Anonymous said...

συμφωνω μαζι σου..
ομως οχι στο οτι ολα εχουν ειπωθει και δεν υπαρχει κατι νεο..
ουτε στο οτι πρεπει να σιωπουμε..
τελικα δε συμφωνω μαζι σου..
νομιζω οτι πρεπει να φωναζουμε και να διεκδικουμε.

Я верю в Сталина said...

Νομίζω ότι γενικλως σιωπούμε και το αποτέλεσμα είναι να δεχόμαστε μοιρολατρικά το μέλλον.

Ίσως να μην κατάλαβα τις σκέψεις πίσω από τις λέξεις, έτσι αν εννοείς να σιωπάς για να βιώσεις το συναίσθημα και να νοιώσεις τί βιώνεις και να μάθεις ξανά να αισθλανεσαι τα συναισθήματα σου, τότε ναι, καταλαβαίνω τί θες να πεις.

Pan said...

ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ - ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΟΣΑ ΕΛΑΦΙΑ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ.

Кроткая said...

Μαργαρίτ μου, νομίζω πως σε όλες τις εποχές ο άνθρωπος με παρόμοιο τρόπο φέρθηκε. Αλλά περνώντας οι αιώνες αποκτούσε ακόμα περισσότερα μέσα να επιβάλλεται, τουλάχιστον στη δική μας ήπειρο.
Η ιστορία είναι μια αλληλουχία περιόδων ακμής και παρακμής, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σήμερα πιάνουμε πάτο.

Η αλήθεια είναι πάντως πως ο Διαφωτισμός, σε επίπεδο ιδεολογίας έκανε μπόλικη ζημιά... Αν και, αν το καλοσκεφτείς, αναπαρήγαγε και επέκτεινε την αρχαιοελληνική σκέψη.

daydreamer said...

"Να 'χα χίλιες σιωπές να ακούς" που λέει και ο Ζούδιαρης!!

Anonymous said...

Κανονικά θα έπρεπε να σιωπήσω σ αυτό το κείμενο, μα θα τολιμήσω μια ερώτηση...

Βρε κοπελιά, μήπως σε πείραξε η ζέστη εκεί στην Αθηναΐκή πολιτεία; Δε μπορώ αλλιώς να αποκωδικοποιήσω το κείμενο αυτό καλοκαιριάτικα!

Νομίζω οτι χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές!!!


ΥΓ. Α, τελείωσαν και οι δικές μου διακοπές στην Ελλάδα (μια διαδικτυακή απεξάρτηση τη χρειαζόμουνα...) Λοιπόν πίσω πάλι για τα βορεινά ψυχρά κλίματα...

Θεραπευτής said...

Αν δεις τα πραγματα απο μια κοσμικη αποψη, εξω απο τον εαυτο σου και το ανθρωπινο γενος, τοτε φαινεται καθαρα οτι εχουμε ημερομηνια ληξης. Εμεις κι οχι ο πλανητης μας. Απλα ο πλανητης θα παψει να ειναι συμβατος με εμας κι εμεις επιταχυνουμε τη διαδικασια.

Η μονη μαλακια σε αυτην την κοσμικη και κυνικη θεωρηση ειναι οτι ο ανθρωπος, σε αντιθεση με οτι αλλο εχει εξαφανιστει απο τον πλανητη, εχει και συνειδηση (?) του τελους που ερχεται...

Anonymous said...

bionontas thn trela sto nhsi ton faiakwn pisteyo oti h siwph den dhlwnh tipota oute enoei. O anthropos einai sthn koryfh ths pyramidas giati den gnorizei kai anagastika ebale ton eayto tou proto. pios eipe oti den yparxei kai kapios allos pio pano pou apla threi siwph ixthios??? gia to anapodo de panta pisteya sto protogonismo kai panta aytos tha einai mia statherh axia. Ainstain enantion blanka 0-1. kales diakopes mikroula kai se perimenoun ta patria edafh gia xekourash kai anemelia me kefalaia.

Tha ithela epishs na grapseis kai gia mousikh keimena pio poly. mou aresei na se diavazo an kai den ta katalavaino ola. exo pare-dose me to netoikos ena internet cafe giati douleyoun edo filoi kai brisko eykairia na sou grafo edo.

Jef Costello said...

Με αυτό το post συμφωνώ 100%. Ακουμπάει τα πιό βαθιά "πιστεύω" μου