Thursday 24 May 2007

Η Πλατεία της Υποταγής

Δύο μέρες τώρα είμαι σε διαρκή εκνευρισμό. Νιώθω ταπεινωμένη. Νιώθω αδικημένη. Νιώθω εξοργισμένη. Και χέστηκα, δεν με νοιάζει αν αυτό το κείμενο βγει πολύ μεγάλο ή χωρίς δομή. Όποιος θέλει ας διαβάσει.

Διασχίζω μια πλατεία ντυμένη στα κόκκινα. Μια πλατεία που είναι αρωματισμένη με αλκοόλ, ιδρώτα και ούρα. Μια πλατεία που έχει παραδοθεί στο κιτς, στην κατάληψη αγγλοσαξόνων πιωμένων «ποδοσφαιρόφιλων», στο ψεύτικο κι ελαφρύ πανηγύρι των καπιταλιστών κλεφτών. Διασχίζω την πλατεία -όρθια καθαρά από τύχη- ισορροπώντας πάνω στον τενεκεδένιο σωρό και στη γλίτσα της βροχής όταν συνδυάζεται με μπύρα,ούρα και βρώμα. Χνώτα αλκοολούχα και «μπαφούχα», κόκκινες φανέλες, κόκκινα μάγουλα, ποδαρίλα ντυμένη με σανδάλι και μια μπάλα που πασάρεται σε όλη την πλατεία για να ακούγεται το «Χόι» και να αντιλαλούνε τα βουνά...

Δεν μας χέζετε, λέω εγώ; Γιατί; Γιατί πρέπει να υποκλιθώ στην κατάληψη της ελαφρότητας -τόση, όμως, όσο και ο αφρός από τις μπύρες; Γιατί πρέπει να το δω τιμητικά; Που μια πλατεία που θεωρείται κεντρική· κεντρική σημαίνει κεντρική ενός πολιτισμού επίσης μαλάκα μου, κεντρική σημαίνει κόμβος δραστηριοτήτων· που μια τέτοια πλατεία είναι έρμαιο στα λαμόγια των πολυεθνικών; Που όταν οι πιτσιρικάδες κάνουν skating σε μια γωνιά ανέχονται την μαλακία του κάθε κυριλέ περαστικού που ανησυχεί για το τακούνι της φοράδας δίπλα του μέχρι το νταηλίκι των αστυνομικών που σουλατσάρουν επιδεικτικά; Και που τώρα στην ολοκληρωτική κατάληψη από φέσια, φύκια και μεταξωτές κορδέλες όλοι τουμπεκί; Ο κυριλέ κύριος αγκαζάρει την μανδάμ και φωτογραφίζουν τον αγγλοσάξωνα ημίγυμνο και το περίπτερο της πολυεθνικής με περηφάνεια.

Ποια περηφάνια ρε; Αυτή είναι η περηφάνεια σας; Το ότι το μόνο που έχουμε -ή καλύτερα, επιλέγουμε- να επιδείξουμε είναι ένας πεζόδρομος-αμφίεση του καπιταλισμού και της κιτς μετανεωτερικής βλακείας; Το ότι στην μοναδική πλατεία που θεωρείται κεντρική -για την άλλη ας μην μιλήσω καλύτερα- κανένας ποτέ δεν φώναξε γιατί δεν διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα; Γιατί, στην ίδια πλατεία, ανά τακτά διαστήματα αναγκαζόμαστε να υφιστάμεθα την κατάληψη από καρακιτσάτα περίπτερα πολυεθνικών, τραπεζών και χαζοχαρούμενων «δρώμενων» στον βωμό της περαιτέρω εμβάθυνσης στον καπιταλισμό; Γιατί γαμώ το κέρατό μου, στην ίδια πλατεία αν μαζευτούμε δέκα φοιτητές πριν από πορεία θα υποστούμε έλεγχο· και σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας ο Πακιστανός θα υποστεί ταπεινωτικό έλεγχο· αλλά ο Άγγλος γραφικός και μνημειώδης (ούτε στα μνημεία δεν έχω ξαναδεί τόσους Έλληνες να βγάζουν φωτογραφίες) ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να κάνει κατάληψη, να πίνει τον μπάφο του (μήπως νομιμοποιήθηκαν τα «μαλακά»ναρκωτικά και δεν το έμαθα;), να κατεβάζει τα 6-packs από το πρωί, να κλείνει όλες τις εισόδους και εξόδους του μετρό και της πλατείας, να χουφτώνει και να βρίζει (νομίζω το τελευταίο τα όργανα μπορεί να μην το κατάλαβαν -τα αγγλικά είναι στις προϋποθέσεις για πρόσληψη;) , να κατουράει όπου βρει (ξέχασα, στην Ελλάδα η δημόσια αιδώς απευθύνεται μόνο στους φοιτητές, ε;), να καταστρέφει περιουσία (ανακοίνωση: δωρεάν μπύρα από εδώ και πέρα αναβλύζει από το κεντρικό συντριβάνι της πλατείας) και οι γύρω του να τον θαυμάζουν; Τα «ακίνητα ανθρωπάκια» όντως -για μία και μοναδική παράσταση!- ακίνητα, ο Έλληνας να περιφέρεται αποθανατίζοντας με θαυμασμό το μοναδικό γεγονός.

Ξυπνήστε ρε! Αυτή η ανάλαφρη διάθεση που μας πουλάνε γύρω από τα πράγματα ασήκωτο φορτίο γίνεται! Και δεν τα βάζω με τους Άγγλους. Όσο και να θέλετε να το δείτε ρατσιστικά δεν θα σας κάνω την χάρη σήμερα αγαπημένοι μου φίλοι. Αυτό το κείμενο δεν γράφεται για να κατακρίνω τους Άγγλους. Τους είδα, τους έζησα από κοντά για ένα διάστημα. Δικαιολογούνται όλα όσα κάνουν. Ζουν σε μια χώρα που δεν τους επιτρέπει να πετάξουν μια τσίχλα κάτω χωρίς να τους μαζέψει γαλονάς, σε μια χώρα που έντεκα μήνες το χρόνο λόγω καιρού είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πίνουν και να βλέπουν τηλεόραση, μια χώρα που το μόνο που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια είναι η συμμετοχή σε ένα πόλεμο -ουρά, ούτε καν δική τους πρωτοβουλία-, η ιδιωτικοποίηση σε όλους τους τομείς και η αυξανόμενη ανασφάλεια, μια ανασφάλεια που έξυπνα καλλιεργείται έντονα την τελευταία πενταετία. Ήρθε το Αγγλάκι εδώ, «Ωραία, λέει, κάμερες δεν βλέπω και πολλές, φτηνά τσιγάρα, φτηνή μπύρα, θερμοκρασία που με κάνει να θέλω να στέκω ημίγυμνος... Μια χαρά»...

Σε εμάς το λέω. Ξυπνήστε ρεεεε! Ποια ελαφρότητα θαυμάζετε; Ποια ανάγκη σας καλύπτει όλο αυτό; Να νιώθετε το κέντρο του ενδιαφέροντος; Να νιώθετε Ευρωπαίοι; Γαμώ το κέρατό μου, πότε θα ξεπεράσουμε τα σύνδρομα υποταγής; Ποιος μαλάκας είπε ότι ο σβέρκος μας ζυγό δεν υπομένει;

Πόσες κάμερες παρακολούθησης ρε έχουν τοποθετηθεί, έχετε πάρει χαμπάρι; Τι προσκυνάτε τις τελευταίες μέρες στην πλατεία; Το περίπτερο της κάρτας που σας τα παίρνει ή της πολυεθνικής που έχει εξαφανίσει κάθε είδους αντίδραση και ιδιωτική δράση; Ή μήπως την καλογουστιά των περιπτέρων; Ή μήπως την ανώτερη κουλτούρα του Άγγλου ποδοσφαιρόφιλου; Χουλιγκάνοι ήταν οι περισσότεροι από αυτούς ρε, χουλιγκάνοι που κάτι κάμερες σαν αυτές που πάνε να μας φορτώσουν κι εδωπέρα τους έκαναν αρνάκια. Τι σας εντυπωσίασε ρε; Η μυρωδιά μπύρας και κάτουρου; Ή μήπως του μπάφου; Η καθαριότητα ή η καλλιτεχνική φλέβα των οπαδών που όλη μέρα τραγουσούσαν τον ύμνο; Τον μόνο ύμνο που προσκυνούν.

Για αυτή σας την ελαφρότητα ρε πάμε κατά διαόλου. Για αυτό θαμπώνεστε και βλέπετε το πολυκατάστημα κι όχι την κάμερα που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια σας ακόμα και στην χέστρα, ακόμα κι εκεί που πίνετε καφέ. Για αυτό γίνεστε φερέφωνα των διαφημιστάδων και των δημοσιογράφων -ο Θεός να τους κάνει τέτοιους. Που σας λένε ότι οι φοιτητές είναι τρομοκράτες κι εσείς τους πιστεύετε, τους φτύνετε όταν φωνάζουν για δωρεάν παιδεία. Είναι πιο σημαντικό ρε το σουλάτσο σας στο πολυκατάστημα από αυτό; Είναι πιο δίκαιο το αίτημα του Άγγλου πρώην χουλιγκάνου-νυν αλκοολικού για κατάληψη του χώρου λόγω τελικού κι όχι του φοιτητή, όχι του συνταξιούχου;

Αυτή είναι τελικά η κουλτούρα μας; Κανείς δεν απηύδισε με την κατάληψη της πλατείας πολλάκις από λωποδύτες καμουφλαρισμένους κάτω από φαντεζί νεοκίτς διάκοσμο και γραβατωμένα χαμόγελα ή γυμνά μπούτια; Κανείς δεν αναζήτησε σε αυτήν την ρημάδα πλατεία γιατί δεν διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις; Κανένας δεν σκέφτηκε ποτέ ότι αυτή η πλατεία μας ανήκει -Πλατεία Συντάγματος ρε, ναι, για λίγο ακόμα θα έχουμε και τέτοιο- ότι σε αυτήν την πλατεία κινείται ο πολιτισμός μας, περιφέρεται η κουλτούρα μας; Οι πιτσιρικάδες με τα skates σας πείραξαν! Κανένας δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ να αναδείξουμε και κάτι άλλο πέρα από την ικανότητά μας να απορροφάμε ότι μας επιβάλλεται ύπουλα; Τόσοι δημοσιογράφοι και τόσα βλέμματα υποτίθεται ότι είναι εδώ αυτές τις μέρες. Πού είναι ρε τα περίπτερα για τα μάρμαρα της Ακρόπολης; Κανείς δεν αναρωτήθηκε τι έκανε «ακίνητα» τα όργανα της τάξης; Τις καθημερινές επιδίδονται σε ανηλεές κυνηγητό πλανόδιων πωλητών, σε τακτική «θερίσματος» όποιου «απειλεί» την πρωτοκαθεδρία των πολυεθνικών μπακάλικων του κέντρου και αυτές τις μέρες μόνο συγγνώμη δεν ζητούσαν που έπιαναν χώρο στην πλατεία! Αμήχανα χαμόγελα απέναντι στον αποικιοκράτη. Επίδειξη ισχύος και προβοκατόρικη εριστική συμπεριφορά σε όποιον σηκώνει κεφάλι!

Σας φτύνω ρε! Σας φτύνω κι εσάς και εμένα για την ανικανότητά μου να κάνω κάτι παραπάνω από το να φωνάζω μάταια, να κινδυνεύω να γίνω τόσο γραφική όσο και τηλεοπτικές περσόνες. Που δεν έχετε τα κότσια να παραδεχτείτε ότι είμαστε χέστηδες. Εν μία νυκτί αποδεχόμαστε τον αγγλοσάξωνα καταληψία, την επιβολή από μέρους του κάθε ασχήμιας, το σκύψιμο των δικών μας οργάνων τάξης (!) μπροστά στην δύναμη του καπιταλιστικού καταναλωτισμού, την υποκρισία μιας ολόκληρης κοινωνίας. 24 ώρες μέσα μεταφοράς, λέει. Το γυάλισμα, το ακόνισμα των δοντιών των κάθε λογής αρπαχτικών που τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουν να πάνε χαμένες.

Φωτογραφίστε τον αφρό της αγγλικής καταπιεσμένης υποκουλτούρας ρε, και μην προβληματιστείτε ποτέ για τίποτα πέρα από το ποια βιτρίνα να χαζέψετε. Δεχτείτε τις κάμερες γιατί έρχονται με δώρο τηλεόραση. Δεχτείτε το μετανεωτερικό κιτς γιατί έρχεται με τσάμπα πιστωτική. Δεχτείτε την ασχήμια γιατί μόνο έτσι θα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με το είδωλό σας ως κοινωνία.

Είναι αβάσταχτη αυτή σας η ελαφρότητα ρε! Με βαραίνει η κάμερα, με βαραίνει το νταηλίκι των ένστολων, με βαραίνει η υποκουλτούρα του πεζόδρομου, με βαραίνει ο υποσκελισμός του πολιτισμού, με βαραίνει η αναπαραγωγή τηλεοπτικής προπαγάνδας από πιόνια!

Δεν θέλω να ξαναδιαβάσω το κείμενό μου. Δεν ξέρω αν έχει ορθογραφικά ή τυπογραφικά. Δεν ξέρω αν έχει δομή. Και δεν με νοιάζει ρε. Δεν με νοιάζει. Στην δομημένη υποκρισία κι ελαφρότητά σας εγώ απαντάω με οχετό.

Κι επειδή με αποσυντονίσατε τις μέρες αυτές, κι έχασα το χιούμορ μου, και η αδικία με πνίγει -πνιγόμαστε ρε, εσείς κολυμπάτε ακόμα στα σκατά;- κι επειδή στο μυαλό μου παίζουν νότες για να κρατάω την εσωτερική μου δομή, για πρώτη φορά σας βάζω και τραγούδι. Στα μούτρα σας ρε!

Rage Against the Machine - "Sleep Now in the Fire"

30 comments:

Σπύρος Σεραφείμ said...

τόσα που τους έσουρες, γι' αυτό την έχασαν την κούπα :)

Unknown said...

Με κίνδυνο να ακουστώ "πολιτισμένος" (ηλικιωμένος πάντως σίγουρα) και παρ' ότι συμφωνώ πάντοτε σε ότι αφορά στις εκλάμψεις μαλακίας της φαιδράς πορτοκαλέας που είναι άκρως ενοχλητικές - και όπως ακριβώς τις περιγράφεις - θα "επιμείνω" ότι άμα εσύ μέσα κουβαλάς μπαγκάζια "από καιρό έτοιμα", όλα τούτα σου φαίνονται απλά μια αναπόφευκτη, δύσοσμη διασκεδαστικότητα του καπιταλισμού.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ said...

Μια μαργαριτα δε δυναται εξ' ορισμου να φυτρωσει η να ανθισει στα μαρμαρενια αλωνια της Πλατειας Συνταγματος!

Δι' αυτον το λογο συνιστω την εκκουσια (αυτο-) εκριζωση και μεταφυτευση εις γονιμοτεραν εδαφη.

Ανευ δευτερας προειδοποιησεως!

tzotza said...

χειμαρρος και σωστη!!!

πολλες φορες τα παιδια εχουνε την καλυτερη οπτικη γωνια για πολλα πραγματα..βλεποντας χθες τις ειδησεις παρεουλα με τα τρια,ολα τους ειχανε μια απορια..διαφορετικη βεβαια η καθε μια γιατι και οι ηλικιες τους δεν ειναι κοντα.

ο γιος μου(14και χρονων)'καλα βρε μαμα,εμας ξερουνε να μας κυνηγαμε οταν πηγαινουμε στις πορειες!!κοιτα τι κανουνε αυτοι!!σημασια δεν τους δινουνε!'(ειναι αγωνιστης το παλικαρι μου..τους παιρνω μαζι στις διαδηλωσεις πολλες φορες..ειμαι ελαφρος πορωμενη το ξερω..)

η μια κορη μου(σχεδον 10)..'αυτοι δεν ειναι που πηρανε τα μαρμαρα μας??(πηγανε προσφατα στην ακροπολη εκδρομη με το σχολειο και το θυμαται που της το ειπανε)ναι,απαντησα,οχι 'αυτοι' αλλα γενικα οι αγγλοι..'ε,και εμεις τι κανουμε γιαυτο?τους αφηνουμε?'..τρεχα γυρευε..

η μικροτερη κορη μου(4χρονων)επρεπε να πει και εκεινη την αποψη της..'κοιτα!!!πεταχανε(δεν μπορει να πει το ξ ακομη!)κατω τα κουτακια!!θα τους μα'ωσει(μαλωσει..και το λ το ξεχναμε!!) η μανουλα(εκει το λεμε!) τους και η 'στυνομια!!'

i rest my case..(i have highly opinionated children!!)
καλη σου μερα dear μου :)

Fatale said...

Δικαιολογημένη η αγανάκτησή σου και οι κραυγές σου...
η αθλιότητα , η υποκρισία, η ΄΄ελαφρότητα΄΄ που σέρνεται σ' όλες τις κεντρικές πλατείες εμφανέστατη.Θίγεται η αριστοκρατία των Ελλήνων και η κουλτούρα τους. Κάποιοι από αυτό το περήφανο έθνος - δεν ξέρω άμα είναι πολλοί- έχουν την μαγκιά να ουρλιάζουν, κάποιοι άλλοι κοιμούνται όρθιοι-δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή τίποτα- και κάποιοι άλλοι όπως τα μικρά μαγάκια (παιδάκια) λένε απλά αυτό που βλέπουν και δεν τους αρέσει..

Ιδανική πολιτεία.. αν μπορεί να υπάρξει...??

μαργαριταρένια.. καλημέρα

ladybug said...

Ίσως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί λείπει το συναίσθημα. Δεν τον πονάμε αυτό τον τόπο, αυτή την πόλη. Δεν πονάμε ούτε τις ζωές μας, ούτε τους εαυτούς μας. Διαφορετικά δεν θα μέναμε εδώ.
Έχεις απόλυτο δίκιο.

kyriaz said...

....και λίγα είπες!
Έχεις έναν ανατρεπτικό-γνήσια αριστερό τρόπο σκέψης που μ' αρέσει πολύ.Γι' αυτό κι απολαμβάνω τα κείμενά σου...
Όπως το διάβαζα,σκέφτηκα αυτό το κειμενάκι σου στο στόμα του Λαζόπουλου,στο Αλ Τσαντίρι,όπου εκεί συχνά ανασύρει από το ίντερνετ ή από mαils ανατρεπτικές φωνές όπως η δική σου.Θα έτρωγες πολύ χει΄ροκρότημα από το κοινό του...

advocatus diaboli said...

Μια χαρά τα λες. Ομως, μη νομίζεις ότι στις πλατείες, γενικά, δεν γίνονται (μόνο) τέτοια, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια. Εχω την ατυχία να μένω επάνω σε πλατεία, όπου, 365 μέρες και νύχτες το χρόνο κάποιοι πίνουνε, κατουράνε, βλαστημάνε, τραγουδάνε και οι μπάτσοι επιμένουν μονίμως ότι τίποτα από αυτά δεν είναι παράνομο. Κι όταν τους λες ότι κατουράνε μπροστά στις πόρτες μας, σου λένε ότι για να κάνουν κάτι πρέπει να τους συλλάβεις εσύ την ώρα που κατουράνε και να φωνάξεις τους μπάτσους για τα περαιτέρω.
Διαδήλωση που τους χρειάζεται!
Οσο για τους δημοτικούς μας άρχοντες, αυτοί έχουν απαξιώσει τις πλατείες, επιτρέποντάς σε κάποιους να τις μετατρέπουν σε δημόσια μπαρ και ουρητήρια χωρίς να παρεμβαίνουν και να κάνουν εκδηλώσεις.
Μαύρισμα που τους χρειάζεται!

Άκης Καπράνος said...

Θυμός, οργή.
Για τους υπόλοιπους, Κόλαση μπορεί να είναι οι άλλοι. Αλλά γι'αυτό το κομμάτι Γης που λέγεται (μαλακωδώς) Ελλάδα, Κόλαση είναι όλοι, μα όλοι, δίχως εξαιρέσεις.
Συνιστώ καλή παρέα, καλή μουσική, ωραίες εικόνες και συντροφιές. Αντε και λίγη υπομονή (όχι όμως και γαϊδουρινή!).

ladybug, διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ.
Εγω δεν φεύγω. ΑΥΤΟΙ να φύγουν.

ladybug said...

Άκη, συμφωνώ να φύγουν.
Απλώς είμαι κι εγώ μέσα σ' αυτούς που θα φύγουν. :))

BeBe said...

Χείμαρρος είσαι μαργαριτούλα μου, δίκαιος χείμαρρος. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο για την πλατεία, την κάθε πλατεία και το πλασάρισμα του καπιταλισμού σε κάθε μορφή.
Να σημειώσω εδώ πως ποδοσφαιρόφιλη είμαι, οπαδός της Milan αλλά εντάξει αυτό που έγινε δυο μέρες τώρα..ήταν μέσα σε άλλα μια μίνι κόλαση.
Φιλώ σε

Anonymous said...

Εγώ κατάλαβα ότι δεν σ΄αρέσει το ποδόσφαιρο.... :)!!!!

Ας σοβαρευτώ...
αυτοί οι στίχοι μου ήρθαν στο μυαλό...

Μέρες καλύτερες θα 'ρθουν, το λέει το ένστικτό μου,
αυτό το κάτι μέσα μου, το εντελώς δικό μου.
Χαράζουμε τα πρόσωπα, τα βλέμματα γλυκαίνουν
γιατί ταλαιπωρήθηκαν και τώρα το μαθαίνουν.

Διονύσης Σαββόπουλος

industrialdaisies said...

@ Σπύρος Σεραφείμ: Ε, δεν λένε ότι αμα δεν το βάλεις αργά ή γρήγορα θα το φας; Και μην ανησυχείς, από κούπες γεμάτες (με διάφορα) οι Λιβερπουλιώτες (!) άλλο τίποτα! :)

@ ilias dimopoulos: Να ακουστείς πολιτισμένος Ηλία μου, καλά κάνεις, εγώ σε ζηλεύω που διατηρείς την ψυχραιμία σου. Μάλλον τα δικά μου μπαγκάζια είναι ελαφρά, ή πολύ βαριά και δεν τα σηκώνω. Ή από καιρό έτοιμα για αλλού... :)

@ πυγμαλίων: Μην ανησυχείς καθόλου! Οι μαργαρίτες, ως γνωστόν, είναι πολύ ανθεκτικά λουλούδια! Οι δε βιομηχανικές δεν μπορώ να σου εξιστορήσω τι ιδιότητες έχουν! :)

@ tzotza: Φοβεροί μπόμπιρες, όλα τους! Το τραγούδι του Σαββόπουλου μου ήρθε:
"Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα..."

Να τα χαίρεσαι και να συνεχίσετε έτσι! Με τέτοια μαμά καμία αμφιβολία δεν έχω ότι όλα θα πάνε καλά!

Καλημέρα!!! :)

@ fatale: Τις "ιδανικές" πολιτείες, ούτως ή άλλως, πέρα από το ανέφικτο, τις φοβάμαι. Μου φέρνουν Πλάτωνα στο μυαλό κι ανατριχιάζω, έχουν κάτι το φασιστικό μέσα τους. Οι νοοτροπίες, όμως, απέχουν πολύ ακόμα κι από το να ακολουθούν κάποιες λογικές δομές, εκεί είναι που χάνω την μπάλα... Τι διάολο πρέπει να γίνει πια για να συνέλθουμε -ή έχουμε μπει σε άγρυπνο κώμα και μόνο στα θαύματα πρέπει να το ρίξουμε; Καλημέρα!

@ ladybug: Νομίζω ότι δεν πονάμε τον άνθρωπο. Εκεί είναι η ουσία, και για αυτό ως αποτέλεσμα, δεν πονάμε τίποτα και κανέναν. Πέρα από σύνορα ή φυλές -την ουσία μας έχουμε χάσει...

Με τι αντάλλαγμα; Πλαστικά κωλόχαρτα και χαρτιά περιτυλίγματος... Ελπίζω να πας, πάντως, εκεί που θα αισθάνεσαι αρμονία με εσένα! Φιλί για καλημέρα!

@ kyriaz: Κι εγώ τον βλέπω όταν προλαβαίνω... Όσο για τα υπόλοιπα, ποιητή... Ένα τεράστιο ευχαριστώ και μια καλημέρα από τα βάθη της καρδιάς μου!

@ advocatus diaboli: Τα ξέρω αυτά για τις πλατείες -ο θείος μου μένει σε μία κεντρική και αρκετά παρεξηγημένη. Όμως εκεί εγώ νιώθω και όμορφα.

Βλέπω παιδιά μεταναστών να παίζουν με παιδιά "αυτοχθόνων" αρμονικά, να χαίρονται πολύ για το ότι μπορούν και παίζουν έξω, κάθε λογής ανθρώποι να πίνουν τον καφέ τους και να τσιμπάνε μεζέδες και μια αίσθηση γειτονιάς από καιρό χαμένη στην πόλη μας. Το βράδυ σαφώς και έχουν πρόβλημα -όχι, όμως, και αυτό το τρομακτικό που μας τρομπάρουν οι ειδήσεις.

Τουλάχιστον, κάτι τέτοιες πλατείες τις ζουν οι άνθρωποί τους... Έχουν την αίσθηση του ανήκειν. Σε μια γειτονιά, σε μια παρέα... Είναι κάτι αυτό, δεν συμφωνείς;

Για τα υπόλοιπα που λες, ok, συμφωνώ. Αλλά από ό,τι φαίνεται ούτε οι διαδηλώσεις πλέον κάνουν διαφορά ούτε το μαύρισμα πιάνει τόπο (Μαύρο στον Μαυρογυαλούρο!)

Καλωσήρθες και καλημέρα!

@ άκης καπράνος: Άκη μου, ναι, σε όλα αυτά πατάω και νιώθω γερή, νιώθω δυνατή και βλέπω την ομορφιά. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, με βάση αυτά που ανεβάζω πολλές φορές εδώ μέσα, την ομορφιά προτιμώ να βλέπω και να ζω, από εκεί θέλω να ξεκινάω για να βλέπω τον κόσμο...

Κάπου κάπου το χάνω, γυρίζω, όμως, αργά ή γρήγορα. Υπομονή... Δεν ξέρω αν έχω. Νομίζω είναι στα πολύ αρνητικά μου. Έχω εκεί που όλοι μου λένε να μην έχω και σε άλλα ούτε στάλα δεν δείχνω!

Καλημέρα!

@ bebe: Τι χείμαρρος, οχετός λέμε! Έγιναν πολλές ασχήμιες, μην κοιτάς που δεν τα έγραψα όλα. Επειδή κάποια μαθήματα της σχολής τα κάνουμε στην Ερμού (κοντά στην Καπνικαρέα) και πηγαινοέρχομαι πολύ και κεντρικά αλλά και στα παράπλευρα δρομάκια, άσε, είδα πολλά... Μα πάρα πολλά, αηδίασα κι εξοργίστηκα... Άλλο ποδοσφαιρόφιλος, όμως, κι άλλο ποδοσφαιρόβλακας. Διακρίνονται σαφώς μεταξύ τους, άλλο αν με το κατάλληλο γυάλισμα από Μ.Μ.Ε. και πολυεθνικές όλα συγχωνεύονται! Καλημέρα!

@ faflatas: Μέγα λάθος! Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο (ελληνικό πρωτάθλημα δεν βλέπω, η αλήθεια είναι, αλλά Champions League και ποδόσφαιρο Λαινικής Αμερικής με τρελλαίνει!) Και εχθές με όποιον θα έπαιζε καλύτερα ήμουν. Αλλά ποδόσφαιρο δεν αξιώθηκαν να παίξουν... :)

Όσο για τον Σαββόπουλο νομίζω θα περιμένουμε πάααααααααρα πολύ για να επαληθευτεί. Και ίσως να είναι από τα πιο αισιόδοξα και ανεφάρμοστα τραγούδια του... Καλημέρα!

dodo said...

Χείμαρρος, ποτάμι ασυγκράτητο!

elafini said...

η απάντηση στα γιατί σου είναι πάντα η ίδια..το χρήμα

2Σx2 said...

Έχεις δίκιο στα περισσότερα αλλά από τη στιγμή που αναλαμβάνουμε να διοργανώσουμε ένα τέτοιο γεγονός τα όσα περιγράφεις είναι αναπόφευκτα. Η ανοχή μας όμως όχι!

Βρέθηκα στο Σύνταγμα και πράγματι η μυρωδιά ήταν μια μίξη από μπύρα, μπάφους και κάτουρο. Αυτά πάνε μαζί με τον όχλο - είμαστε πολλοί, κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Αυτό που με ενόχλησε πιο πολύ ήταν η συμπεριφορά των Άγγλων στο Μετρό. Έμπαιναν κρατώντας τσιγάρα και καπνίζοντας ακόμα και μέσα στα βαγόνια, πίνοντας ασταμάτητα και πετώντας τα άδεια κουτάκια τους όπου να' ναι. Την έπεφταν σε όποια κοπέλα έβρισκαν και όλα αυτά υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Σήμερα τα μέσα περηφανεύονται που δεν άνοιξε ρουθούνι. Μα πως να ανοίξει από τη στιγμή που τους αφήνεις να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Τα μέτρα ασφαλείας κρίθηκαν επιτυχημένα, λένε. Τι έγινε που έκαναν μπουρδέλο όποιο χώρο βρέθηκαν - το σημαντικό είναι ότι δεν σκοτώθηκαν. Μπράβο ρε! Την επόμενη φορά να τους πάμε και στην Ακρόπολη να εκπολιτίσουν το χώρο.

Και ο Βύρωνας μοίρασε συγχαρητήρια στις αρχές ασφαλείας. Εντάξει - τα πήγαμε περίφημα και με υπουργική έγκριση πλέον! Και μέσα σε όλα αυτά να υπάρχουν και αυτοί που λένε πως δόξα τω θεώ που δεν πέρασε η Manchester αντί της Milan στον τελικο γιατί δε θα έμενε τίποτα όρθιο στην Αθήνα!

Pan said...

αουτς, αυτό πόνεσε...

Desposini Savio said...

Γραμμή δεν πήρα τι παίχτηκε στο Σύνταγμα, δεν βλέπω και ειδήσεις, κάτι σχετικά άρθρα ψιλοδιάβασα στο νετ. Με ενημέρωσες πλήρως.
Πλήρης εναλλακτική ενημέρωση... και λέω εναλλακτική γιατί πάω στοίχημα ότι η τιβι θα παρουσιάσει όλο αυτό το συφερτό ως τα γραφικά αγγλάκια που έκανα τουρισμό την εξοτική Αθήνα. Καλύτερα που δεν το είδα να εκτυλίσσετα μπροστά μου γιατί θα συχτήριζα..
(από την άλλη σκέφτομαι και λέω εμείς όταν λυσσάγαμε στο Εuro στη Λισσαβώνα το '04, τα ίδια δεν θα κάναμε..)

Δεν ξέρω, αυτή η οπαδική πόρωση ώρες-ώρες τα γ@#*%ει όλα...


Χθες, ήμουν στο τραίνο και μπουκάρουν στη Νερατζιώτισα καμιά 20αριά ούνοι στο βαγόνι. Κόκκαλα από τα μπυρόνια, ο ένας δε άγγλος ινδικής καταγωγής μου προσέφερε μπισκότο, του λέω "δεν θέλω αργηγέ" έτσι χύμα στα ελληνικά του απάντησα... τι τζέντλεμαν...

Vsls said...

You’ll Never Walk Alone..
γιατί θα σε συνοδεύουν πάντα τα κουτιά της μπύρας

industrialdaisies said...

@ dodos: Όπου να' ναι θα με μπαζώσουν! :))

@ elafini: Χμ... Η βλακεία;

@ 2Σχ2: Συμφωνώ με όσα λες (παίρνω βαθιές ανάσες για να μην ξαναπάρω αμπάριζα).

Όμως, ξαναλέω, τους Άγγλους τους δικαιολογώ. Δεν τους κατανοώ αλλά καταλαβαίνω πού οφείλεται όλη αυτή η συμπεριφορά. Όοοοοοοοοολοι εμείς με βγάλαμε εκτός εαυτού.

Οι υπάλληλοι του μετρό οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες σε γ%$%^νε αν σε πιάσουν χωρίς εισιτήριο ή σε πρήζουν στις ανακοινώσεις αν μπεις στο μετρό με μπουκαλάκι νερό και σε αυτήν την περίπτωση ήταν άχαρα, σαστισμένα ανθρωπάκια που ήθελαν όμως να βγάλουν και το καλό όνομα στην φιλοξενία. Για τους ένστολους δεν θα μιλήσω γιατί θα χρειαστώ αναπνευστήρα στο τέλος (ένα θα πω: δύο φορές φέτος δεν άνοιξαν ρουθούνι -όταν ήρθε ο Πούτιν, όπου ξαφνικά ούτε ένας κουκουλοφόρος δεν βρέθηκε στο διάβα τους όλως περιέργως, και τώρα με το Champions League). Για εμάς, που μόνο π#@#$ες δεν τους πήραμε για να τους δείξουμε πόσο πλέον τους έχουμε ανάγκη και αρκεστήκαμε στην φιλαρέσκεια, την ψευτοπερηφάνεια, την ελαφρότητα και την ευκολία.

Αυτά εμένα με εξοργίζουν. Ο Άγγλος είναι απλά γραφικός, μπορεί να γίνει στην χειρότερη αηδιαστικός. Αλλά όχι να με εξοργίσει.

@ pan: Εσένα; Με τίποτα καλέ μου, δεν είσαι εκεί εσύ! :)

@ desposini savio: Δεν είναι εναλλακτική, μίζερη ενημέρωση είναι... :) Όσο για τα όσα λες... Έτσι είναι. Μια μέρα δεν είχα το τρέξιμο μέχρι αργά το βράδυ, έπεσα πάνω σε ένα δελτίο -μα τι στο διάολο, πόσες φορές την ημέρα ενημερωνόμαστε;- και όλοι ήταν καλογυαλισμένοι και περήφανοι... Καμία έκπληξη δηλαδή... :)

@ vsls: ... Και το κουλό χέρι του νόμου (Torrente)!

Siddhartha said...

Θυμάσαι τη σκηνή από το Γοργόνες και Μάγκες όπου πλακώνουν οι τουρίστες και τα κάνουν, τουτέστιν, μπουρδέλο? Πόσους παραλληλισμούς μπορείς να κάνεις με αυτά που είδες? Παραλληλισμούς όχι τόσο για την συμπεριφορά των τουριστών, αλλά για τη δική μας αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς.

Όλα για την καλή εικόνα=όπως την ορίζουν αυτοί. Όλα για τη καλή κοινωνία=όπως την ορίζουν αυτοί.

Φράνσις said...

Είσαι χείμαρρος. Ευτυχω΄ς ή δυστυχώς τους μη κοστουμαρισμένους που έζεχναν βαρβατίλα, τους είδα μονο ΄σε σετ των 5-6 ατόμων και όταν περνούσα αναμεσα τους ε΄νιωθα σα να εχω βουτήξει σε κοκκινη θαλασσα.Αν δεις τις φωτογραφίες στο σημερινο ποστ του Σπύρου μαλλον θα οργιστείς περισσότερο. Το πιό ύπουλο καθεστως μαργαριτούλα μου, είναι αυτο που μετατρέπει το δικαίωμα σε καταναγκασμο και τον καταναγκασμο σε δικαίωμα. Παρε κι εσύ ένα καταναλωτικό, μπορείς! έτσι δε λένε; Εχεις δίκιο, μόνο που αυτοί που καθορίζουν τις ζωε΄ς μας έχουν άλλη άποψη. οπου να' ναι ερχονται εκλογές... σε φιλω.

Anonymous said...

Με κάλυψες απόλυτα.

Καλημέρα.

patsiouri said...

Εχει δίκιο ο/η Kyriaz..στείλτο στο Λάκη τώρα!

Helix Nebulae said...

Breeaaathhheee...

;-ΡΡΡΡ

Τι θα γενούμε τώρα χωρίς Εγγλεζάρες; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

tolitsa said...

Αααααχ! Ν'αγιασει το στομα σου. Το καταευχαριστηθηκα. Η Αληθεια γυμνη, χωρις φτιασιδια και καθωσπρεπισμους.

Pan said...

Λυπάμαι που γίνομαι άγγελος κακών, αλλά επειδή μάλλον δεν το έμαθες, πέθανε η Αμαλία...

industrialdaisies said...

@ siddharta
@ auburn kate
@ σεξπυρ
@ patsiouri
@ helix nebulae
@ tolitsa

Ελπίζω να με συγχωρήσετε αλλά είμαι πολύ θλιμμένη και πολύ εκνευρισμένη για να σας απαντήσω. Τα διάβασα τα σχόλιά σας, σας ευχαριστώ πολύ όλους αλλά αδυνατώ τώρα. Ίσως τις επόμενες μέρες, αν έχει καμία σημασία να το κάνω πλέον. Αλλιώς σας ζητώ απλά συγγνώμη.

@ pan: Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες να μου το πεις.

elafini said...

η βλακεία είναι ακίνδυνη..η δύναμη και το χρήμα όμως όχι..καλό τριήμερο και καλή δύναμη...

industrialdaisies said...

@ elafini: Η βλακεία δίνει το πάτημα και τη δύναμη στο χρήμα... Επικίνδυνη είναι, πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Να είσαι καλά. Ελπίζω να περάσεις καλά και να τα λέμε σε λίγες μέρες πάλι.